Wybłagane ciasto marchewkowe.
Jak wiele razy pisałem i mówiłem nie jestem zwolennikiem i pasjonatem ciast i słodyczy.
Na pewno jednak jestem fanem próbowania nowości i to szczególnie w tematyce kulinarnej. Lubie spróbować jak coś smakuje i nie mam żadnych oporów.
Tym razem uparłem się na ciasto marchewkowe, a jak Agnieszka zrobiła to pojawiło się ono w wersji BEZGLUTENOWEJ...
Link do filmu z przepisem: 094 - Przepis na CIASTO marchewkowe bezglutenowe! - Gluten free czyli DESER BEZGLUTENOWY
Składniki:
- 150g startej marchewki
- 110g banana (już po obraniu)
- 1szkl. mąki gryczanej (szklanka o pojemności 250ml)
- 0,5szkl. mąki kokosowej
- 2 czubate łyżki erytrytolu (ksylitolu, stewi, czy innego słodzika) lub więcej jeśli lubimy bardziej słodkie.
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 0,5szkl. oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Suche składniki przekładamy do miski (mąki, sodę, erytrytol) i mieszamy razem. W osobnej misce wkładamy mokre składniki (banan rozgniatamy widelcem) i dokładnie mieszamy. Do mokrych składników wsypujemy suche i razem wszystko mieszamy (ciasto jest dosyć gęste, nie spada łatwo z łyżki).
Suche składniki przekładamy do miski (mąki, sodę, erytrytol) i mieszamy razem. W osobnej misce wkładamy mokre składniki (banan rozgniatamy widelcem) i dokładnie mieszamy. Do mokrych składników wsypujemy suche i razem wszystko mieszamy (ciasto jest dosyć gęste, nie spada łatwo z łyżki).
Do wysmarowanej i wysypanej mąką kokosową brytfanki (o wymiarach 25/11cm)przekładamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy przez 45 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto zostawiamy do przestudzenia i wyjmujemy z foremki.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz