Każdy pamięta zapiekanki z bagietką sprzedawane z okienka w przyczepach przerobionych z Niewiadówek na punkty gastronomiczne. Ok! Młodsze pokolenie nie pamięta....
Od tego czasu minęło wiele czasu i wiele się zmieniło, a także poszerzył się wachlarz przepisów na zapiekani.
Oto kolejny przepis i życzymy smacznego
Link do filmu z przepisem: 080 - Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami -Przepis wegański, czyli dla każdego!
Składniki:
Link do filmu z przepisem: 080 - Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami -Przepis wegański, czyli dla każdego!
Składniki:
- 250g kaszy jaglanej
- 150g suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 3 średnie cukinie
- 100-150g sera wegańskiego
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. W tym czasie wydrążamy cukinię i to co wydrążymy dodajemy do cebuli i dalej podsmażamy. Pod koniec duszenia dodajemy drobno pokrojony czosnek (lub przeciskamy przez prasę), zioła - bazylię, oregano (jak nie mamy świeżych to suszone) i dusimy. Na końcu dodajemy suszone pomidory, ugotowaną kaszę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu aby składniki się połączyły i gotowe. Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie, a na wierzchu kładziemy ser żółty. Cukinie układamy w lekko natłuszczonej brytfance i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez 25 do 30 minut.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Świetny pomysł na obiad w ciągu dnia! Bardzo podoba mi się takie połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂 miło to słyszeć ❤️. Pozdrawiam 🙂
Usuń