Ciasteczka orzechowe
U nas robione w wersji bez cukrowej oraz bez mąki pszennej czyli zdrowe...
W trakcje przygotowań nie mogło się obejść bez dziarskiego uczestnictwa Olivki i Amelki, które nie odpuszczą sobie zabawy z foremkami, wyciskania i wycinania różnych wzorków ciasteczek... :)
To prawie jak zabawa w piaskownicy ;)
Link do filmu z przepisem: 104 - Najlepszy przepis na ciasteczka orzechowe! Kruche i rozpływające się w ustach -Praca domowa!
Składniki:
- 150g orzechów włoskich lub laskowych
- 170g mąki ziemniaczanej
- 220g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120-130g pudru z cukru, ksylitolu, erytrytolu itp. (ja użyłam ksylitol)
- 250g masła
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
Orzechy mielimy lub drobno kroimy. Do miski wsypujemy sypkie składniki, dodajemy masło (pokojowa temperatura), orzechy, 2 łyżki śmietany (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie to wtedy dodajemy jeszcze 1 łyżkę śmietany) i zagniatamy ciasto.
Wyrobione ciasto wkładamy na około pół godziny do lodówki. Następnie po wyjęciu rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5cm i wycinamy ciasteczka, które układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy).
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez 15 do 25 minut do zrumienienia.
Ciasteczka możemy polukrować, polać czekoladą lub pozostawić takie jakie są.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Szkoda że nie ma komentarzy pod artykułem. To mi się nie podoba.
OdpowiedzUsuńKomentarze są🙂. Pozdrawiam 🙂
Usuń