czwartek, 2 lipca 2020

Ciasto z truskawkami i kruszonką

    Dziś na deserek ciasto z truskawkami...

    Jak dla mnie fenomenem było nasączenie ciasta skokiem z truskawek.
    No cóż sekretu nie będę zdradzał tutaj... Sekret jest na filmie!



Link do filmu z przepisem:
057 - Ciasto z truskawkami nasączone sokiem z truskawek - Jak to zrobić?


Składniki:
  • 3 szkl. mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
  • łyżeczka octu
  • 100g erytrytolu, ksylitolu itp. lub 3 łyżki miodu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350g truskawek
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy wszystko razem (ciasto będzie dosyć gęste). Brytfankę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, lub wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej brytfanki przekładamy ciasto, a na wierzchu rozkładamy truskawki i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni, lub do suchego patyczka.

Kruszonka:

2 łyżki mąki
2 łyżki erytrytolu 
i masło (tyle ile wchłonie mąka i erytrytol)

Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, aż powstanie kruszonka.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 22 czerwca 2020

Zielony koktajl z jarmużu i bananów

Przepis na koktajl z jarmużu i bananów

     Zielone drinki, koktajle, to coś czego nie wyniosłem z domu. Chociaż mama kupiła blender i zakomunikowała: "teraz będziemy robić koktajle..." To nigdy one nie powstały. Na koniec usłyszałem, żebym sobie ten blender zabrał bo nie wiem po co go kupowałem... Cóż! dziś już wiem, że cierpliwości można uczyć się - trenować na dzieciach, a także na osobach starszych... Blender od mamy zajechaliśmy, a ten to już jest drugi... 

👉Jak zrobić koktajl z jarmużu i bananów?

 

 


Składniki:
  • Jarmuż (ilość zależy od ilości osób, która będzie go spożywać)
  • Banan
  • Mleko ryżowe lub każde inne mleko węglowodanowe (oprócz mleka sojowego)
  • Łyżka oliwy
Przygotowanie:
    Jarmuż myjemy i przekładamy do kielicha blendera, dodajemy banana (pokroić na kawałki), oliwę i mleko ryżowe (ilość zależy od tego, czy koktajl ma być bardziej rzadki, czy gęsty). Miksujemy do momentu, aż koktajl będzie miał gładką konsystencję.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Kompot truskawkowy

     Kompot z truskawek należy do grupy najbardziej popularnych kompotów.
     Może dlatego,że  ma łagodny smak i dzieci go bardzo lubią. A potem zostaje w pamięci i serwujemy swoim dzieciom... 😁


Link do filmu z przepisem:
049 - Kompot z truskawek - Co pić? Jak zdrowo ugasić pragnienie w lato?


Składniki:
  • 500g truskawek
  • ok. 1,5l wody
  • gruby plaster cytryny
  • ewentualnie coś do posłodzenia jak lubimy bardziej słodkie
Przygotowanie:
      Z truskawek ściągamy szypułki, dokładnie myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i stawiamy na kuchnię. Doprowadzamy do wrzenia, jak się zagotuje to wyłączamy kuchenkę i dodajemy plaster cytryny (możemy go wycisnąć). Całość zostawiamy na około 10 - 15 minut. Po tym czasie kompot przelewamy do szklanego dzbanka i zostawiamy do wystudzenia (jeśli lubimy bardziej słodki to należy posłodzić - ilość dowolna).
     Jak wystygnie jest gotowy do spożycia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



Lody truskawkowe

     Kiedyś próbowałem sorbet. Teraz spróbowałem lody truskawkowe. Takie z bitą śmietaną jak w tym przepisie. Werdykt jednoznaczny ten przepis wysuwa się na prowadzenie... 😁


Link do filmu z przepisem:
052 Lody truskawkowe domowej roboty


Składniki:
  • 450g truskawek
  • 400ml śmietany kremówki 36%
  • ewentualnie jakieś "słodzidło", ilość zależy od słodkości truskawek
Przygotowanie:
      Z truskawek ściągamy szypułki, dokładnie myjemy, osuszamy i blendujemy. Przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki (pamiętając co jakiś czas przemieszać, aby równomiernie się zmroziły). Truskawki trzymamy w zamrażarce do momentu, aż zaczną się pojawiać kryształki.
     Śmietanę kremówkę przed ubiciem należy dobrze schłodzić (włożyć na 15 minut do zamrażarki). Miskę w której będziemy ubijać śmietanę należy włożyć do lodówki i wyjąć ją dopiero przed samym ubijaniem. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna (jeśli truskawki były kwaskowe to do ubijania śmietany należy dodać cukier puder, mielony ksylitol, czy coś innego). Do ubitej śmietany dodajemy zmrożone truskawki i mieszamy (nie musi być to dokładnie, wystarczy tylko lekko pomieszać).
     Przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki (pamiętając co jakiś czas o przemieszaniu, wtedy równomiernie się zmrożą).
     Teraz trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać na zmrożenie lodów. Im bardziej zimne dodamy truskawki, tym szybciej lody będą gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 20 czerwca 2020

Sałatka trzy składnikowa z rzodkiewkami

Keto sałatka na grilla

 
    Posiłki białkowe w naszym społeczeństwie są nie doceniane. Generalnie jesteśmy społeczeństwem z dietą dominującą w węglowodany. 
👉Jak zrobić sałatkę na kolacje❓
👉Jak zrobić sałatkę białkową❓
   A właśnie od ilości białek w naszym menu zależy regeneracja organizmu, jak i nasza kreatywność.
   Przepis docenią bywalcy siłowni, zwolennicy diety keto i oczywiście praktykujący dietę rozdzielną.


link do filmu z przepisem:
Prosta i pyszna sałatka BIAŁKOWA z 3 składników i przypraw - Keto sałatka z jajkami
 

 
 


Składniki:
  • duży pęczek rzodkiewek
  • 250g szynki (gotowanej lub konserwowej)
  • 6 jajek (rozmiar M) ugotowanych na twardo 
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • ok. 3 łyżki majonezu 
Przygotowanie:
Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek drobno siekamy. Szynkę kroimy w paski lub kostkę (jak chcemy). Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy tyle majonezu aby składniki się połączyły, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 14 czerwca 2020

Letni koktajl truskawkowy

Koktajl z truskawek 

 
      Koktajl z truskawek to nieliczny smak jaki pamiętam z dzieciństwa w zakresie koktajli owocowych. Lubiłem ten koktajl tak jak, większość dzieci. 
     Nie wiem czy jest jakiś koktajl, który swoim smakiem może pobić koktajl z truskawek. To prawdopodobnie najbardziej popularny smakowo letni koktajl. Sezon na truskawki trwa, więc przepis można wykorzystać każdego dnia. 
     Truskawki zawierają dużo wody, dlatego świetnie gaszą pragnienie, a ponieważ woda w nich jest odpowiednio zjonizowana, więc również wypłukują toksyny, oczyszczają organizm i zapobiegają migrenom...


Link do filmu z przepisem:
055 - Letni koktajl z truskawek - Zdrowo pić
 





Składniki:
  • Truskawki
  • Kwaśna śmietana 12% lub słodka śmietanka
  • Ewentualnie jakieś słodzidło
Przygotowanie:
Truskawki dokładnie myjemy i przekładamy do kielicha blendera, dodajemy śmietanę (ilość dowolna) i ewentualnie jakieś słodzidło gdyby truskawki były zbyt kwaśne. Wszystko dokładnie blendujemy, aż konsystencja będzie gładka i aksamitna.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 13 czerwca 2020

Surówka obiadowa z MiXu sałat

    Jak na zielono, to znaczy zdrowo... Chlorofil, to jeden z najbardziej potrzebnych naszemu organizmowi organicznych związków. Znaleźć możemy go we wszystkim co zielone. Oczywiście nie koniecznie w farbie do furtki czy lakierze na rowerze. Mam na myśli wszytko co organiczne i nadające się do przygotowania potrawy.
     Zawiera go szpinak, koper, pietruszka, a także szczypiorek i sałata, które są potrzebne właśnie do tego przepisu...


Link do filmu z przepisem:
047 - Zielona surówka obiadowa z MIXu sałat



Składniki:
  • Mix sałat
  • Kilka sztuk rzodkiewek
  • Duża łyżka szczypiorku
  • Oliwa
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
Przygotowanie:
Sałatę przekładamy do miski i dodajemy pokrojony szczypiorek, oraz w plastry rzodkiewki. Całość polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 10 czerwca 2020

Grillowana pierś z kurczaka

Grilujemy pierś z kurczaka

 
     Jedna z moich ulubionych sałatek, to sałatka z kurczakiem. Kiedyś miałem ulubioną knajpę, z ulubioną sałatką i tam chodziłem. Niestety tamta sałatka była robiona na bazie kotleta w panierce.
     Dziś dzięki nowej patelni i zdolnościom kulinarnym Agnieszki, możemy grillować pierś kurczaka i między innymi zrobić moją ulubioną sałatkę...


Link do filmu z przepisem:
029 Grillowana pierś z kurczaka! Do... Do czego się przyda?


Składniki:
  • Pierś z kurczaka
  • Łyżka oliwy
  • Czosnek świeży lub suszony
  • Papryka słodka
  • Kolendra
  • Kurkuma
  • Majeranek
  • Imbir
  • Kozieradka
  • Oregano
  • Bazylia
  • Sól
Przygotowanie:
     Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Następnie posmarować oliwą i natrzeć przyprawami, delikatnie posolić. Jeśli używamy czosnek świeży, to należy go przecisnąć przez prasę. Mięso włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. 
     Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki i upiec na patelni grillowej (grillu, w rękawie, czy w naczyniu żaroodpornym). Mięso co jakiś czas obracać z jednej strony na drugą. Długość pieczenia zależy od grubości mięsa. Jeśli widelec łatwo wchodzi, to znaczy że pierś jest już gotowa. Takie mięso jest świetnym dodatkiem do obiadu lub możemy przeznaczyć do różnego rodzaju sałatek. Jest bardzo aromatyczne, miękkie i soczyste.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 2 czerwca 2020

Chleb szpinakowy? Zielony chleb szpinakowo-orkiszowy!

    Prawie całe życie jadłem pieczywo pszenne. Jakiś czas przed zapoznaniem się z Agnieszką przerzuciłem się na chleb żytni. Jeśli jednak w domu jest zawodowy piekarz, który na dodatek jest technologiem żywności ze specjalizacją zboża, to jedno jest pewne! Chleb nigdy nie wyjdzie z menu. A nawet rzekłbym, że w temacie pieczywa asortyment chlebów się powiększy...


Link do filmu z przepisem:
042 Pieczywo - Zielony chleb orkiszowo szpinakowy - Unikalny przepis

Składniki:
  • 180g szpinaku (ja użyłam mrożonego, jeśli będzie świeży to 150g wystarczy)
  • 180ml mleka roślinnego (każde oprócz sojowego)
  • 350g mąki (ja użyłam orkiszowej jasnej typ 700)
  • 1 łyżka octu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ziarna czarnuszki do posypania
Przygotowanie:
Jeśli używamy świeżego szpinaku to należy go zblendować. Mrożony szpinak trzeba odmrozić i zostawić w pomieszczeniu aby uzyskał temperaturę pokojową. Mokre składniki mieszamy razem (szpinak, mleko roślinne i ocet), dodajemy do nich suche składniki (mąkę, proszek, sodę i sól wymieszać) i wszystko razem mieszamy. Ciasto będzie dosyć gęste, ale takie ma być. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wygładzamy i posypujemy po wierzchu ziarnami czarnuszki. Chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni Celsjusza i pieczemy od 35 do 40 minut lub do suchego patyczka (czyli sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy to chleb upieczony, a jeśli mokry to znaczy, że jeszcze trzeba trochę potrzymać). Upieczony chleb wyjmujemy razem z papierem do pieczenia i zostawiamy na kratce do wystudzenia. Gdy chleb wystygnie jest gotowy do spożycia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 31 maja 2020

Bakłażan faszerowany


     Pierwszy raz w życiu gdy spotkałem się z faszerowaniem była to, kaczka lub kurczak faszerowany jabłkami. Potem był hot dog faszerowany pieczarkami. Potem przyszła dieta rozdzielna i wiele się zmieniło. Jednak faszerowanie nie odpadło i jest dobre zarówno w połączeniu węglowodanowym jak ten hot dog z pieczarami, czy papryka z farszem ryżowym, jak i w kompozycjach białkowych. Tak więc, można faszerować i tworzyć połączenia warzyw z mięsem, czy innymi białkami. Właśnie takie opcje, to posiłki zgodne nie tylko z dietą rozdzielną, ale również z dietą ketogeniczną.
     Tak na marginesie, połowa diety rozdzielnej, to przepisy, które nie zawierają węglowodanów, czyli są praktykowane przez zwolenników diety keto. Właśnie niedawno słuchałem kogoś na diecie keto i robi takie same połączenia jak my, czyli ryż lub ziemniaki zastępuje kalafiorem i łączy z produktami białkowymi.

czwartek, 28 maja 2020

Szparagi zapiekane z serem i boczkiem

     Szparagi z boczkiem to miłość od pierwszego wejrzenia. smakują 100 razy lepiej niż jajkiem i są w formie zapiekanki. A ja kocham wszytko co z piekarnika... :)
    Na następny raz mamy pomysł na ulepszenie: więcej sera, więcej boczku więcej szparagów...





Składniki:
  • szparagi
  • boczek lub szynka parmeńska
  • ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Przygotowanie:
Szparagi myjemy i obcinamy zdrewniałe końcówki. Następnie gotujemy je w lekko posolonej wodzie lub na parze, nie rozgotowujemy ich ponieważ będą jeszcze zapiekane więc dojdą w piekarniku. W zależności od szparagów różna będzie długość gotowania (zielone w zależności od grubości ok. 7-10 minut, a białe ok. 15 minut). Na blacie układamy plaster boczku i sera, na to kładziemy 2-3 szparagi i zawijamy. Układamy w lekko natłuszczonej brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Końcówki szparagów posypujemy delikatnie solą,pieprzem i oregano (świeże lub suszone). Tak przygotowane szparagi wkładamy do nagrzanego piekarnika na 210 stopni i zapiekamy 10-12 minut, aż nam się ser rozpuści i boczek zarumieni.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



piątek, 22 maja 2020

036 Ciasto z rabarbarem z własnego ogródka - i kruszonka - jak zrobić?

Zapraszamy :)







PREMIERA DZIŚ O 20:00 czyli w piątek 22 maja 2020

         A potem zapraszamy do powracania do filmu i pieczenia z Agnieszką.
    Przy okazji warto pamiętać, że praktykowanie wspólnego rodzinnego pieczenia ciasta razem z dziećmi to ważny dla nich element rozwoju i wychowania.
         Tak! Tak! Wiem, zaraz (prawie) każda mama powie, że sama zrobi szybciej! Jako facet podpowiem, który na wychowanie i organizacje czasu pracy patrzy inaczej... 
    Jak spojrzymy na robienie ciasta + zabawę z dziećmi
    kontra
    zabawa z dziećmi w robienie ciasta
         To w tej drugie wersji raczej zaoszczędzimy czas, a dzieci będą uczyły się praktycznych umiejętności jak właśnie pieczenie, gotowanie, czy przyrządzanie innych posiłków



    POZDRAWIAMY i zapraszamy do oglądania:




    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:


    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna


    ZaSubskrybuj��❗ i daj łapkę w górę�� ��❗

    środa, 13 maja 2020

    Sałatka a'la Cezar

    Przepis na sałatkę a'la Cezar

     
        Sałatka Cezar powstała z powodu braku składników. Włoski kucharz mieszkający w Tijuanie w Meksyku,  zrobił z tego co miał, gdy zapasy się skończyły i jak się okazało przypadła do gustu. Dziś można było by powiedzieć, że się przyjęła. A było to w 1924 roku i od tego momentu powstało wiele opcji tej sałatki. 
        Oryginalna była z grzankami, a jedna z bardziej znanych wersji jest z kurczakiem. Taką właśnie ostatnio jedliśmy. Z grillowanej piersi kurczaka i tego co było w lodówce... 😁



    Link do filmu: 032 - Sałatka ala cezar z grillowanej piersi kurczaka
     
     



    Składniki:
    • mix sałat
    • pomidory koktajlowe
    • grillowana lub pieczona pierś z kurczaka
    • ser żółty
    • sezam
    • sos czosnkowy
    Przygotowanie:
        Sałatę układamy na półmisku, na nią kładziemy przekrojone na pół pomidory. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i rozkładamy na półmisku. Następnie sypiemy ser żółty starty na tarce - duże oczka. Całość posypujemy sezamem i polewamy sosem czosnkowym.


    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


    wtorek, 12 maja 2020

    Szarlotka

    Szarlotka to pomysł francuskiego kucharza i cukiernika, zatrudnionego przez cara Aleksandra I. Pomysł się przyjął i przetrwał do dziś i gości prawie w każdym domu. Ulubione ciasto wielu dzieci "bo mokre". I to co najważniejsze - zgodne z dietą rozdzielną... :)


    Szarlotka została przygotowana na kruchym cieście, a jeśli potrzebujecie przepis na kruche ciasto do szarlotki, to znajdziecie je w tym filmie: 027 - Kruche ciasto baza do ciast ciasteczek i różnych deserów




    Składniki:
    • Ciasto kruche
    • 1,5kg jabłek (najlepsze do szarlotki są renety, antonówki lub takie, które są lekko kwaskowe) lub duży słoik gotowych jabłek smażonych
    • Cukier puder do posypania ciasta
    Przygotowanie:
    Dno brytfanki wylepić ciastem (większą częścią 2/3 wielkości). Następnie wyłożyć jabłka i zetrzeć na tarce zamrożone ciasto. Jeśli używamy jabłek świeżych, to najpierw należy je obrać, zetrzeć na tarce, włożyć do garnka i postawić na kuchni. Na niewielkim ogniu smażyć jabłka, co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły. Jeśli jabłka zrobią się miękkie to wtedy należy je troszkę posłodzić (wedle własnego uznania) i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu często mieszając, uważać aby nie przypalić. Garnek zestawić z ognia. Jabłka gdy wystygną są gotowe do szarlotki. Szarlotkę wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy około 55 minut, aż będzie rumiana. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    wtorek, 5 maja 2020

    Ciasto kruche

         Ciasta ciasteczka a to co trzeba przygotować i jak zrobić to większość mężczyzn tego nie wie. Łącznie ze mną!
         To jednak może się zmienić gdy obejrzą filmy Agnieszki i przeczytają opis na blogu... :)


    Link do filmu: 027 Kruche ciasto baza do ciast ciasteczek i różnych deserów


    Składniki:
    • 350g dowolnej mąki (ja użyłam orkiszowej jasnej)
    • 200g masła
    • 1 duża łyżka oleju kokosowego lub smalcu (ok. 50g) 
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany
    Przygotowanie:
         Wszystkie składniki przekładamy do miski lub na stolnicę i w miarę szybko zagniatamy ciasto (masło wyjąć z lodówki aby miało temperaturę pokojową). Gdyby ciasto było zbyt sypkie to należy dodać jeszcze trochę śmietany (wszystko zależy od wilgotności mąki). Gotowe ciasto w zależności co będziemy robić (jeśli szarlotkę to podzielić na dwie części i włożyć do foliowego woreczka, 1/3 zamrozić, a 2/3 do lodówki aby się dobrze schłodziło), przełożyć do woreczka i do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu możemy już robić wypieki: rogaliki, ciasteczka, czy inne desery. Takie ciasto możemy przygotować sobie dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a nawet zamrozić i wykorzystać dopiero jak będzie nam potrzebne.

    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    piątek, 17 kwietnia 2020

    Sałatka z tortellini


    Przepis na sałatkę z tortellini

       Sałatek nigdy za wiele. Sałatka taka jak np. sałatka z tortellini, to świetny pomysł na sałatkę na śniadanie. Szczególnie jeśli ma to być szybkie śniadanie... 

    👉Jak zrobić sałatkę z tortellini ze szpinakiem❓

        Robimy taką sałatkę wieczorem, a rano wystarczy nałożyć na talerzyk i zjeść. Sałatka z tortellini, to również fantastyczny przepis na imprezę. Będzie ona świetnym zamiennikiem sałatki makaronowej. 
        Zapraszamy na przepis na sałatkę z tortellini 
     
    Mariusz i Agnieszka 

         Dieta rozdzielna ma to do siebie, że spożywamy więcej warzyw. Mogą być one jako sałatka, surówka lub 2 in 1, czyli węglowodanowa sałatka.
         Szykując takie danie dziecko, które stroni od warzyw jakby nie było, będzie musiało ich trochę zjeść... 


    Link do filmu na YouTube:

     



    Składniki:

    • opakowanie tortellini (u mnie ze szpinakiem) 
    • 1 zielony ogórek
    • 1 czerwona papryka
    • 1/2 żółtej papryki lub w innym kolorze 
    • pół główki kapusty pekińskiej (jeśli duża to 1/4)
    • sól
    • pieprz
    • majonez
    Przygotowanie:
         Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Ogórek i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Kapustę drobno szatkujemy. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy majonez (tyle aby składniki się połączyły), doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
         Wkładamy sałatkę do lodówki na godzinę, aby się dobrze schłodziła i po tym czasie jest gotowa do spożycia.


    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    piątek, 10 kwietnia 2020

    Babka drożdżowa

         Nie jestem  fanem ciast i nigdy nie byłem. Jednak nie wyobrażam sobie świąt bez ciasta na stole. Oczywiście podanego w odpowiednim momencie, tak by nie zakłócić planu diety rozdzielnej...



    Składniki:
    • 3 szklanki mąki orkiszowej typ 700 (może być też zwykła pszenna) 
    • 20g drożdży 
    • 2 łyżki cukru (jak ktoś lubi bardziej słodkie to może dodać więcej) 
    • 1 duża łyżka masła (ok. 60g) 
    • ok. 320ml słodkiej śmietanki 12% 
    • 2 łyżki skórki pomarańczowej lub rodzynek, czy żurawiny 
    • 4-5 łyżek letniej wody


     Przygotowanie: 

         Drożdże rozpuszczamy w 4-5 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając małymi porcjami letnią śmietankę (może się okazać, że nie zużyjemy całej śmietanki, ciasto nie może być zbyt luźne, bo po upieczeniu może nam opaść). Gdy wszystko się już nam połączy dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość dobrze wyrabiamy ,aż zacznie odchodzić od ręki.
         Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przekładamy do wysmarowanej foremki (32/10cm), na wierzchu posypujemy kruszonką. Czekamy aż się trochę ciasto podniesie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
         Pieczemy w 180 stopniach, przez 40-45 minut (góra-dół). Długość pieczenia zależy od piekarnika.

    Kruszonka:
    Dwie łyżki mąki, 2 łyżki cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. 2 łyżek). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).


    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    piątek, 7 lutego 2020

    Przepis na sałatkę z tuńczykiem z puszki

    Sałatka z tuńczykiem z puszki

     
        Na początku byłem trochę zdziwiony, gdy Agnieszka wyjęła półmisek... Na koniec byłem zdziwiony, że już tylko świec brakuje...😁
        Pomysł na sałatkę z tuńczykiem i z jajkiem zainteresuje każdego, kto wie jak cenne dla organizmu jest białko. Również forma podania jest bardzo istotna a tu można też się wykazać... 

    👉Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem❓ 

        Przygotowanie sałatki z tuńczykiem jajkiem i pomidorami jest bardzo proste, a przy tym mnóstw zabawy i zainteresowania dzieci...
     


    Link do filmu z przepisem
     
     

     


    Składniki:
    • Tuńczyk w sosie własnym
    • Jajka
    • Pomidory
    • Rzodkiewki
    • Cebula czerwona
    • Papryka
    • Mix sałat lub kapusta pekińska
    • Koperek
    • Pieprz
    • Sól
    • Sos czosnkowy

    Przygotowanie:
        Sałatę rozkładamy na półmisku, na nią układamy pokrojoną cebulę, rzodkiewki pokrojone w plasterki, paprykę tniemy w cienkie paseczki, pomidory kroimy w ćwiartki, jajka jeśli małe to na pół, a jeśli większe to pokroić na ćwiartki. 
        Całość delikatnie posolić i popieprzyć. Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozłożyć na półmisku. 
       Wszystko polewamy sosem czosnkowym i posypujemy koperkiem.


    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    niedziela, 8 grudnia 2019

    Przepis na pierniczki świąteczne

    Świąteczne pierniczki

     
       Dziś Aga piecze pierniczki. A właściwie to prezentują pierniczki Olivka z Amelką, które też brały aktywny udział w ich przygotowaniu.

    😁Jak zrobić świąteczne pierniczki?

    Zapraszamy tez na przepis na naszym kanale nagrany znacznie później. 
        Jednak jest on zrobiony według tego przepisu.



    Link do filmu z przepisem
     




    Składniki:
    • 3 szkl. mąki (ja użyłam orkiszowej jasnej)
    • przyprawa do piernika
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany
    • pół szkl. miodu
    • 1 łyżeczka sody
    • 120g masła

    Przygotowanie:
     
        Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, przyprawę do piernika, cynamon i sodę dobrze wymieszać. Następnie dodać śmietanę, miód, masło i wszystko zagnieść na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde to dodać jeszcze śmietany. 
       Ciasto rozwałkować na cienki placek (o grubości 3-4 mm) i wykrawać pierniczki. Układać na wysmarowanej blaszce, zachowując odstępy (pierniki będą rosły) i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). 
       Jeśli pierniki będą grubsze to trzeba wydłużyć troszkę czas pieczenia. Ciasteczka możemy pozostawić bez niczego lub ozdobić według własnych upodobań.


    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


    niedziela, 24 listopada 2019

    Placuszki bananowe

       Placuszki, racuszki, to wspomnienie dzieciństwa. Dziś jednak można cieszyć się dużym urozmaiceniem.
         Z mojego dzieciństwa, prawie pół wieku temu i wcześniej, można było liczyć tylko na jeden dodatek - jabłko🍎🍏. Było to za czasów gdy w sklepie był sznurek i ocet... Teraz możemy dodać, to co nam przyjdzie do głowy😁.
         Dziś Agnieszka proponuje placuszki 🍌🍌🍌 bananowe. 😀



    Składniki:
    • 2 duże dojrzałe banany (najlepiej takie z czarnymi kropkami)
    • 1,5 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub innej
    • płaska łyżeczka sody
    • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka miodu lub ksylitol, erytrytol
    • łyżeczka octu jabłkowego/winnego lub sok z cytryny 
    • dowolne mleko roślinne
    • 3 łyżki oleju/oliwy 
    Przygotowanie:
    Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę, sodę, śmietanę, miód (jak ktoś lubi bardziej słodkie można dodać więcej miodu), olej i ocet. Wszystko mieszamy łyżką i dodajemy tyle mleka roślinnego, aby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany (jak nabierzemy ciasto na łyżkę, to ma spadać warstwami, a nie lać się). Nabieramy łyżką porcję ciasta i smażymy na suchej patelni, na wolnym ogniu. Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor.

    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗