środa, 10 czerwca 2020

Grillowana pierś z kurczaka

Grilujemy pierś z kurczaka

 
     Jedna z moich ulubionych sałatek, to sałatka z kurczakiem. Kiedyś miałem ulubioną knajpę, z ulubioną sałatką i tam chodziłem. Niestety tamta sałatka była robiona na bazie kotleta w panierce.
     Dziś dzięki nowej patelni i zdolnościom kulinarnym Agnieszki, możemy grillować pierś kurczaka i między innymi zrobić moją ulubioną sałatkę...


Link do filmu z przepisem:
029 Grillowana pierś z kurczaka! Do... Do czego się przyda?


Składniki:
  • Pierś z kurczaka
  • Łyżka oliwy
  • Czosnek świeży lub suszony
  • Papryka słodka
  • Kolendra
  • Kurkuma
  • Majeranek
  • Imbir
  • Kozieradka
  • Oregano
  • Bazylia
  • Sól
Przygotowanie:
     Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Następnie posmarować oliwą i natrzeć przyprawami, delikatnie posolić. Jeśli używamy czosnek świeży, to należy go przecisnąć przez prasę. Mięso włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. 
     Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki i upiec na patelni grillowej (grillu, w rękawie, czy w naczyniu żaroodpornym). Mięso co jakiś czas obracać z jednej strony na drugą. Długość pieczenia zależy od grubości mięsa. Jeśli widelec łatwo wchodzi, to znaczy że pierś jest już gotowa. Takie mięso jest świetnym dodatkiem do obiadu lub możemy przeznaczyć do różnego rodzaju sałatek. Jest bardzo aromatyczne, miękkie i soczyste.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz