niedziela, 31 maja 2020

Bakłażan faszerowany


     Pierwszy raz w życiu gdy spotkałem się z faszerowaniem była to, kaczka lub kurczak faszerowany jabłkami. Potem był hot dog faszerowany pieczarkami. Potem przyszła dieta rozdzielna i wiele się zmieniło. Jednak faszerowanie nie odpadło i jest dobre zarówno w połączeniu węglowodanowym jak ten hot dog z pieczarami, czy papryka z farszem ryżowym, jak i w kompozycjach białkowych. Tak więc, można faszerować i tworzyć połączenia warzyw z mięsem, czy innymi białkami. Właśnie takie opcje, to posiłki zgodne nie tylko z dietą rozdzielną, ale również z dietą ketogeniczną.
     Tak na marginesie, połowa diety rozdzielnej, to przepisy, które nie zawierają węglowodanów, czyli są praktykowane przez zwolenników diety keto. Właśnie niedawno słuchałem kogoś na diecie keto i robi takie same połączenia jak my, czyli ryż lub ziemniaki zastępuje kalafiorem i łączy z produktami białkowymi.
Link do filmu z przepisem:


Składniki:
  • 2 duże bakłażany
  • 500g dowolnego mięsa mielonego (ja użyłam z udźca indyka)
  • 1 duża cebula
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ser żółty (dowolny)
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • tłuszcz do podsmażenia
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu, wrzucamy cebulę i trzymamy do momentu aż się zeszkli (mieszamy). Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Bakłażany myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wydrążamy środek. Miąższ bakłażana kroimy w kostkę i dokładamy do mięsa. Gdy bakłażan zmięknie, to dokładamy pomidory z puszki i całość dusimy do momentu aż nam jak najwięcej płynu odparuje (nie przykrywamy pokrywką). Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone zioła i czosnek (jeśli nie mamy świeżych to dodajemy suszone). Doprawiamy solą, pieprzem i całość jeszcze chwilę dusimy, aby wszystko przeszło przyprawami. Wydrążone bakłażany posypujemy solą i tak zostawiamy, do momentu aż będziemy nakładać farsz. Przygotowujemy sobie brytfankę lub naczynie żaroodporne (lekko je natłuszczamy). Połówki bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym i napełniamy przygotowanym farszem. Układamy w brytfance i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy i posypujemy startym serem, i wstawiamy z powrotem do piekarnika zwiększając temperaturę do 180 stopni i zapiekamy jeszcze ok. 12 minut aż nam się ser delikatnie zarumieni i rozpuści. Po upieczeniu wystarczy tylko posypać szczypiorkiem lub inną zieleniną i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz