niedziela, 24 listopada 2019

Placuszki bananowe

   Placuszki, racuszki, to wspomnienie dzieci艅stwa. Dzi艣 jednak mo偶na cieszy膰 si臋 du偶ym urozmaiceniem.
     Z mojego dzieci艅stwa, prawie p贸艂 wieku temu i wcze艣niej, mo偶na by艂o liczy膰 tylko na jeden dodatek - jab艂ko馃崕馃崗. By艂o to za czas贸w gdy w sklepie by艂 sznurek i ocet... Teraz mo偶emy doda膰, to co nam przyjdzie do g艂owy馃榿.
     Dzi艣 Agnieszka proponuje placuszki 馃崒馃崒馃崒 bananowe. 馃榾



Sk艂adniki:
  • 2 du偶e dojrza艂e banany (najlepiej takie z czarnymi kropkami)
  • 1,5 szkl. m膮ki orkiszowej jasnej lub innej
  • p艂aska 艂y偶eczka sody
  • 2 czubate 艂y偶ki kwa艣nej 艣mietany
  • 1 艂y偶ka miodu 
  • 艂y偶eczka octu
  • dowolne mleko ro艣linne
  • t艂uszcz do sma偶enia

Przygotowanie:
Banany obieramy ze sk贸rki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy m膮k臋, sod臋, 艣mietan臋, mi贸d (jak kto艣 lubi bardziej s艂odkie mo偶na doda膰 wi臋cej miodu) i ocet. Wszystko mieszamy 艂y偶k膮 i dodajemy tyle mleka ro艣linnego, aby ciasto mia艂o konsystencj臋 g臋stej 艣mietany. Nabieramy 艂y偶k膮 porcj臋 ciasta i sma偶ymy na niewielkiej ilo艣ci rozgrzanego t艂uszczu, na wolnym ogniu. Sma偶ymy z dw贸ch stron na rumiany kolor.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kana艂 na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj馃榾❗ i daj 艂apk臋 w g贸r臋馃憤 馃榿❗

6 komentarzy:

  1. Wola艂abym doda膰 troch臋 mniej m膮ki,n p p贸艂 szklanki ,czy te偶 by wysz艂o?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Mo偶na zmniejszy膰 ilo艣膰 m膮ki, ale trzeba r贸wnie偶 zmniejszy膰 ilo艣膰 pozosta艂ych sk艂adnik贸w.

      Usu艅
  2. Czy placuszki wyjd膮 bez octu, bo nie u偶ywam wcale albo czym go zamieni膰? :)

    OdpowiedzUsu艅