wtorek, 5 maja 2020

Ciasto kruche

     Ciasta ciasteczka a to co trzeba przygotować i jak zrobić to większość mężczyzn tego nie wie. Łącznie ze mną!
     To jednak może się zmienić gdy obejrzą filmy Agnieszki i przeczytają opis na blogu... :)


Link do filmu: 027 Kruche ciasto baza do ciast ciasteczek i różnych deserów


Składniki:
  • 350g dowolnej mąki (ja użyłam orkiszowej jasnej)
  • 200g masła
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego lub smalcu (ok. 50g) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
     Wszystkie składniki przekładamy do miski lub na stolnicę i w miarę szybko zagniatamy ciasto (masło wyjąć z lodówki aby miało temperaturę pokojową). Gdyby ciasto było zbyt sypkie to należy dodać jeszcze trochę śmietany (wszystko zależy od wilgotności mąki). Gotowe ciasto w zależności co będziemy robić (jeśli szarlotkę to podzielić na dwie części i włożyć do foliowego woreczka, 1/3 zamrozić, a 2/3 do lodówki aby się dobrze schłodziło), przełożyć do woreczka i do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu możemy już robić wypieki: rogaliki, ciasteczka, czy inne desery. Takie ciasto możemy przygotować sobie dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a nawet zamrozić i wykorzystać dopiero jak będzie nam potrzebne.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz