niedziela, 8 grudnia 2019

Pierniczki

Dzi艣 Aga prezentuje pierniczki. A w艂a艣ciwie to prezentuj膮 pierniczki Olivka z Amelk膮, kt贸re te偶 bra艂y aktywny udzia艂 w ich przygotowaniu.



Sk艂adniki:
  • 3 szkl. m膮ki (ja u偶y艂am orkiszowej jasnej)
  • przyprawa do piernika
  • 1 艂y偶eczka cynamonu
  • 2 du偶e 艂y偶ki kwa艣nej 艣mietany
  • p贸艂 szkl. miodu
  • 1 艂y偶eczka sody
  • 120g mas艂a

Przygotowanie:
Sk艂adniki powinny mie膰 temperatur臋 pokojow膮. M膮k臋, przypraw臋 do piernika, cynamon i sod臋 dobrze wymiesza膰. Nast臋pnie doda膰 艣mietan臋, mi贸d, mas艂o i wszystko zagnie艣膰 na jednolite, g艂adkie i elastyczne ciasto. Je艣li ciasto b臋dzie zbyt twarde to doda膰 jeszcze 艣mietany. Ciasto rozwa艂kowa膰 na cienki placek (o grubo艣ci 3-4 mm) i wykrawa膰 pierniczki. Uk艂ada膰 na wysmarowanej blaszce, zachowuj膮c odst臋py (pierniki b臋d膮 ros艂y) i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (g贸ra-d贸艂). Je艣li pierniki b臋d膮 grubsze to trzeba wyd艂u偶y膰 troszk臋 czas pieczenia. Ciasteczka mo偶emy pozostawi膰 bez niczego lub ozdobi膰 wed艂ug w艂asnych upodoba艅.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kana艂 na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj馃榾❗ i daj 艂apk臋 w g贸r臋馃憤 馃榿❗

2 komentarze:

  1. Te pierniczki bardzo fajnie wygl膮daj膮. Ja nie mam r臋ki do takich kuchennych wypiek贸w .

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzi臋kuj臋 馃檪. Ja kiedy艣 te偶 ba艂am si臋 pieczenia, zw艂aszcza chleba, a teraz piek臋 2 lub 3 razy w tygodniu. Trzeba pr贸bowa膰, praktyka czyni mistrza. Pozdrawiam 馃檪

      Usu艅