środa, 11 maja 2016

Przepis na marchewkę

Marchewka znana jest z dużej zawartości  beta-karotenu  i praktycznie wszystkich karotenoidów.   Poprawia wzrok, wzmaga opaleniznę, wzmacnia system odpornościowy, zapobiega pojawianiu się  i rozwijaniu chorób nowotworowych, wspomaga leczenie trądziku oraz opóźnia pojawianie się zmarszczek... :)

Składniki :

  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki  gęstej śmietany
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 szkl. wody
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, cebulkę również. Na dno rondla wlewamy oliwę, wrzucamy marchew i z 5 minut podsmażamy często  mieszając. Następnie dodajemy cebulę, wodę i dusimy pod przykryciem, aż marchewka będzie  miękka i odparuje nadmiar wody. Solimy i pieprzymy  do smaku, a na końcu zabielamy  śmietaną.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz