czwartek, 12 maja 2016

Przepis na obiad: Ryż z warzywami

   Szeroko znany posiłek węglowodanowy. Zwolennicy redukcji węglowodanów i pragnący się odchudzić, w tym przypadku nie muszą się martwić. Albowiem w przepisie jest pieprz cayenne, który zawiera piperynę, która odpowiada za wydzielanie soków trawiennych, poprawia wchłanianie wartości odżywczych i co najważniejsze wspomaga spalanie tłuszczy. Krótko mówiąc czym ostrzejsze danie tym lepiej. 

Składniki:
  • 2 torebki ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka (ja użyłam żółtej)
  • 0,5 selera
  • 1 rzepa
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • imbir świeży
  • pieprz cayenne
  • sól
  • sos sojowy

Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę, seler, rzepę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a imbir trzemy na drobnych (po starciu potrzebujemy tak ok. 1 płaskiej łyżeczki). Paprykę, cebulę i por kroimy w piórka, następnie wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy, dodajemy pozostałe warzywa i razem smażymy, aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.

Smacznego :)

P.S. 
Ważną sprawą jest, przygotowanie posiłku kiedy w domu są małe dzieci. Zbyt ostra potrawa może maluchów zniechęcić. Dlatego dobrze jest odłożyć dla dzieci porcje wcześniej, a następnie doprawić dla reszty domowników jeśli lubimy jeść ostro..


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz