Szeroko znany posiłek węglowodanowy. Zwolennicy redukcji węglowodanów i pragnący się odchudzić, w tym przypadku nie muszą się martwić. Albowiem w przepisie jest pieprz cayenne, który zawiera piperynę, która odpowiada za wydzielanie soków trawiennych, poprawia wchłanianie wartości odżywczych i co najważniejsze wspomaga spalanie tłuszczy. Krótko mówiąc czym ostrzejsze danie tym lepiej.
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 papryka (ja użyłam żółtej)
- 0,5 selera
- 1 rzepa
- 1 cebula
- 1 por (biała część)
- imbir świeży
- pieprz cayenne
- sól
- sos sojowy
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę, seler, rzepę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a imbir trzemy na drobnych (po starciu potrzebujemy tak ok. 1 płaskiej łyżeczki). Paprykę, cebulę i por kroimy w piórka, następnie wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy, dodajemy pozostałe warzywa i razem smażymy, aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
Smacznego :)
P.S.
Ważną sprawą jest, przygotowanie posiłku kiedy w domu są małe dzieci. Zbyt ostra potrawa może maluchów zniechęcić. Dlatego dobrze jest odłożyć dla dzieci porcje wcześniej, a następnie doprawić dla reszty domowników jeśli lubimy jeść ostro..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz