piątek, 13 maja 2016

Przepis: Zupa meksykańska

Fasola poza dużą zawartością białka, zawiera dużo witamin z grupy B w tym dużą ilość witamin B1 - tiaminy. Są one odpowiedzialne za: 
  1. działanie przeciwdepresyjne,
  2. poprawę pamięci 
  3. i zdolność logicznego myślenia


Składniki:
  • ok. 0,5 kg włoszczyzny świeżej lub mrożonej
  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka lub wieprzowego
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 szkl. groszku zielonego mrożonego (może być z puszki konserwowy)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • papryka w proszku
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia


Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w plastry i wkładamy do garnka plus groszek zielony. Wlewamy na patelnię oliwę i podsmażamy mięso tak ok. 7 min., dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i dusimy 5-7 min. Następnie przekładamy do garnka z włoszczyzną i zalewamy wodą, tak aby całość była przykryta i gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Na ok. 7 min przed końcem gotowania dodajemy fasolę, pomidory, przeciśnięty czosnek, przecier pomidorowy i gotujemy. Na końcu zupę doprawiamy przyprawami i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz