piątek, 27 maja 2016

Kolacja: kanapki ze świeżym ogórkiem

Czas na ogródek

   Ostatnio chwilowo nas tu nie było. Kilka dni musieliśmy poświęcić na ogródek, który dopiero zakładamy, a właściwie poszerzamy. Ponieważ mamy maj więc terminy w kalendarzu ogrodniczym gonią. W domu pojawiają się dzieci. Na razie mamy jedno dziecko, ale drugiego już oczekujemy i to też zmusza do myślenia, co ma jeść mama najpierw nosząca dziecko a potem karmiąca.  Jednym z elementów zdrowia to właściwy dobór produktów. Najlepiej bezpośrednio od rodziny lub znajomych ze wsi, potem z bazarku...
   Jeśli ktoś ma własny dom i ogródek, albo jakąś działkę to może oczywiście przeznaczyć część na warzywa i owoce. Oczywiście najlepiej z dala od ulicy i tak właśnie z roku na rok przeznaczamy coraz więcej powierzchni na zagospodarowanie pod uprawy. Jabłonie i wiśnie rosną już od dłuższego czasu. Niedawno reaktywował się agrest, dosadziliśmy czerwone porzeczki, poziomki. Rok temu dosadziliśmy jeżyny, magi (lubczyk) i zrobiliśmy nowe miejsce na grządki z warzywami. W tym roku poszliśmy dalej. Doszło dużo jeżyn i konstrukcji, po których będą się pięły w górę. Jak zwykle posialiśmy koper, pietruszkę i rzodkiewkę. Dokupiliśmy drobne sadzonki, pora, selera, cebulki - w przyszłości sami zasadzimy wcześniej. Ponadto większe sadzonki: cukinii, papryki, pomidorów i ogórków. 

   Już nie mogę się doczekać kanapek z własnym, świeżym, ogórkiem. Mam też nadzieje, znajdziemy czas na wdrożenie w życie pieczenia własnego chleba żytniego na zakwasie...

Składniki:

  • pieczywo
  • ogórek
  • cebula
  • masło
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:
     Pieczywo kroimy, smarujemy masłem. kroimy ogórka i siekamy cebulkę. plasterki ogórka układamy na pieczywie, posypujemy cebulką, pieprzymy i solimy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz