piątek, 6 maja 2016

Łopatka pieczona

Składniki:

  • 1,5kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 5 dużych pieczarek
  • 0,5 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 0,5 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczkę rozmarynu
  • 1 łyżkę czosnku granulowanego
  • sól
  • 6 łyżek oliwy lub oleju


Przygotowanie:
Cebulę kroimy w cienkie plastry, pieczarki obieramy i dzielimy na cztery części. Paprykę, majeranek, kminek, rozmaryn, czosnek, oliwę i sól (każdy doda według własnego uznania, im mniej tym zdrowiej), wszystko razem mieszamy i nacieramy mięso. Możemy marynatę przygotować w naczyniu, w którym będziemy piec mięso. Tak przygotowaną łopatkę obkładamy pokrojoną cebulą, przykrywamy szczelnie pokrywką i zostawiamy przynajmniej na kilka godz. (może być nawet na całą noc) w lodówce aby mięso się zamarynowało. Łopatkę pieczemy ok. 100-110 min (wszystko zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzić szpikulcem czy łatwo nam wchodzi, czy z oporem) w 180-190 stopniach Celsjusza, co jakiś czas polewajac mięso sokiem, który się wydzieli podczas pieczenia, aby się nie wysuszyło (jeśli sok wyparuje to trzeba podlać parę łyżek wody). Na ok. pół godziny przed końcem pieczenia wrzucamy pieczarki.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz