piątek, 6 maja 2016

Łopatka pieczona

Pieczona łopatka

w ziołach


     Przepis na łopatkę pieczoną w ziołach jest zasadniczo dla wszystkich. 
     Jednak na pewno będą z niego zadowoleni przede wszystkim smakosze, oraz ci ,którzy potrzebują dodatkowe porcje białka czyli np. kulturyści i biegacze. 
     Chociaż co do tych ostatnich poglądy się zmieniają. Do niedawna trenerzy zalecali biegaczom dużo mięsa, a teraz...
 
Składniki:

  • 1,2kg łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • płaska łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • płaska łyżeczka tymianku 
  • płaska łyżeczka rozmarynu 
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
Cebulę kroimy na ćwiartki. Mięso posypujemy (nacieramy) przyprawami i wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką.
   Tak przygotowaną łopatkę zostawiamy na dwie godziny lub całą noc, aby mięso się zamarynowało. Jeśli będziemy marynować całą noc to wkładamy do lodówki, a po wyjęciu zostawiamy na blacie przez pół godziny aby złapało temperaturę pokojową.
Po zamarynowaniu mięso obkładamy cebulą i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, pieczemy 2 godziny. Na ostatnie 20 minut zdejmujemy pokrywkę aby łopatka z wierzchu się zarumieniła. Jeśli mamy większy kawałek mięsa, to trzeba wydłużyć czas pieczenia.
Po upieczeniu mięso zostawiamy jeszcze na 10 minut w naczyniu i dopiero wtedy wyjmujemy i kroimy.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz