Przepis na łopatkę pieczoną w ziołach jest zasadniczo dla wszystkich.
Jednak na pewno będą z niego zadowoleni przede wszystkim smakosze, oraz
ci ,którzy potrzebują dodatkowe porcje białka czyli np. kulturyści i
biegacze.
Chociaż co do tych ostatnich poglądy się zmieniają. Do niedawna trenerzy zalecali biegaczom dużo mięsa, a teraz...
Link do filmu z przepisem
137 - Przepis na fantastyczna ŁOPATKĘ pieczoną w ZIOŁACH - Dla smakoszy KULTURYSTÓW i biegaczy
Składniki:
ZaSubskrybuj❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
- 1,2kg łopatki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka majeranku
- płaska łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- płaska łyżeczka tymianku
- płaska łyżeczka rozmarynu
- pieprz
- sól
Cebulę kroimy na ćwiartki. Mięso posypujemy (nacieramy) przyprawami i wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką.
Tak przygotowaną łopatkę zostawiamy na dwie godziny lub całą noc, aby mięso się zamarynowało. Jeśli będziemy marynować całą noc to wkładamy do lodówki, a po wyjęciu zostawiamy na blacie przez pół godziny aby złapało temperaturę pokojową.
Po zamarynowaniu mięso obkładamy cebulą i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, pieczemy 2 godziny. Na ostatnie 20 minut zdejmujemy pokrywkę aby łopatka z wierzchu się zarumieniła. Jeśli mamy większy kawałek mięsa, to trzeba wydłużyć czas pieczenia.
Po upieczeniu mięso zostawiamy jeszcze na 10 minut w naczyniu i dopiero wtedy wyjmujemy i kroimy.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz