piątek, 6 maja 2016

Łopatka pieczona

Pieczona łopatka

w ziołach


     Przepis na łopatkę pieczoną w ziołach jest zasadniczo dla wszystkich. 
     Jednak na pewno będą z niego zadowoleni przede wszystkim smakosze, oraz ci ,którzy potrzebują dodatkowe porcje białka czyli np. kulturyści i biegacze. 
     Chociaż co do tych ostatnich poglądy się zmieniają. Do niedawna trenerzy zalecali biegaczom dużo mięsa, a teraz...
 
Składniki:

  • ok. 1,5kg łopatki wieprzowej
  • 4 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • papryka wędzona w proszku
  • majeranek
  • kminek mielony
  • czosnk granulowany
  • imbir mielony
  • sól
Przygotowanie:
Cebulę kroimy na połówki. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystkie zioła: paprykę, majeranek, kminek, imbir, czosnek plus sól razem mieszamy i nacieramy mięso.
   Tak natartą łopatkę obkładamy połówkami cebuli i ząbkami czosnku i przykrywamy szczelnie pokrywką. Zostawiamy na całą noc lub dłużej w lodówce aby mięso się zamarynowało. Łopatkę pieczemy ok. 110 min (wszystko zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzić szpikulcem czy łatwo nam wchodzi, czy z oporem) w 180-190 stopniach Celsjusza. Jeśli mamy mniejszy kawałek mięsa, to trzeba trochę skrócić czas pieczenia lub wydłużyć jeśli jest większy.
Jeśli chcemy aby po upieczeniu mięso było soczyste, to zostawiamy jeszcze na 10 minut w zamkniętym naczyniu i dopiero wtedy wyjmujemy i kroimy.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz