poniedziałek, 2 maja 2016

Przepis: Kotlety mielone


Składniki:
  • 0,6 kg mięsa mielonego z indyka (może być inne mięso np. wieprzowe lub wieprzowo-wołowe)
  • 1 mała cebula
  • 2-3 jajka
  • 2 marchewki
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • mąka sojowa lub ziarno sezamu do obtoczenia kotletów


Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy mięso, jajka, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku i wyrabiamy wszystko razem. Z powstałej masy lepimy kotleciki, obtaczamy w mące sojowej lub i smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Smacznego :)

P.S.
Kotlety na zdjęciu nie był panierowane, nie były obtaczane mąką. Taka wersje jest najbardziej pasująca do diety rozdzielnej i taką metodę osobiście praktykujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz