Warzywa i owoce
Często można usłyszeć żartobliwe stwierdzenie: "Z surówek najbardziej lubię kotlety, a z sałatek kiełbasę". I to jest problem większości naszego społeczeństwa. Skąd wiem? Widzę i wiem jak sam kiedyś podchodziłem! Dziś ulubionym elementem posiłku to warzywa... Podreperowany organizm sam wie czego potrzebuje. Organizm chory lub nie świadomy często odrzuca to co dobre i woła to co chwilowo zaspokaja potrzeby, a na dłuższy dystans wpływa destruktywnie.
Jedną z dzisiejszych plag naszego społeczeństwa jest zakwaszenie organizmu. Organizm zakwaszony jest podatny na wiele schorzeń i zaczyna cierpieć na szereg dolegliwości, obniżony jest poziom energii i czujemy ciągłe przemęczenie. Jedną z odpowiedzi na ten problem są warzywa, mają właściwości odkwaszające organizm. Czyli jeśli czujesz zmęczenie lub inne objawy zakwaszenia organizmu to jedz jak najwięcej warzyw. I nie będzie to przesada jak stwierdzę że 1-2 kg warzyw i owoców to standard, który potrzebuje organizm...
- kapusta pekińska
- ogórek świeży
- pomidor
- papryka
- marchewka
- oliwki
- cebula
- rzodkiewka
- ocet winny
- koperek świeży (może być też suszony)
- oliwa lub olej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ogórek dobrze myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z pomidorem, papryką i cebulką. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, rzodkiewkę kroimy w ćwiartki, a oliwki tylko przekrawamy na pół. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do pozostałych warzyw. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oliwą i octem winnym, na końcu dodajemy pokrojony koperek i wszystko razem mieszamy. Po ok. 10 minutach surówka jest gotowa do podania.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz