Zdrowa przekąska lub dodatek
Dodatki mogą być elementem posiłku lub dodatkową przekąską samą w sobie. Szczególnie wtedy gdy są to warzywa. Taki dodatek lub przekąska powinien być elementem obowiązkowym w codziennej diecie. Zarówno dziecka jak i człowieka dorosłego. Kształt i kolor danego warzywa czy owocu dużo mówią już o jego przeznaczeniu, tak twierdzi wiele filozofii.
Jeśli przyjrzymy się papryce, zauważymy, że swoim kształtem przypomina serce. A co jak zbadamy zawartość? Okazuje się, że czerwona papryka zawiera dużo witamin i minerałów. A dominujące wśród nich to wapń, potas fosfor i magnez. Magnez i potas te, które odpowiadają za właściwe funkcjonowanie mięśni. Do prawidłowego funkcjonowania serca potrzebujemy również wapń. Jeśli brakuje go w organizmie, w pierwszej kolejności pobierany jest z kości by zapewnić dobre funkcjonowanie serca.
Zaobserwowano, że papryka obniża ciśnienie krwi i można ją stosować jako element profilaktyki dla układu krążenia. Ponadto zawiera 4-5 razy więcej witaminy C niż cytryna, oraz szereg innych antyoksydantów jak witaminy A, E. Czyli możemy zaliczyć paprykę do grona roślin odmładzających dzięki skutecznemu usuwaniu wolnych rodników. Dzięki witaminom z grupy B i magnezowi uspokaja umysł, zmniejsza ból głowy i wpływa na regeneracje centralnego układu nerwowego...
To co warto wiedzieć to fakt, że papryka bije rekordy minimalnych strat w czasie gotowania czy duszenia, więc czy na surowo, czy jako element posiłku gotowanego nadal zawiera większość swoich naturalnych właściwości (w przypadku minerałów ubytek wynosi ok 10%, natomiast co do witamin znacznie większy np. witamina C spada ze 140mg na 105mg.
Zaobserwowano, że papryka obniża ciśnienie krwi i można ją stosować jako element profilaktyki dla układu krążenia. Ponadto zawiera 4-5 razy więcej witaminy C niż cytryna, oraz szereg innych antyoksydantów jak witaminy A, E. Czyli możemy zaliczyć paprykę do grona roślin odmładzających dzięki skutecznemu usuwaniu wolnych rodników. Dzięki witaminom z grupy B i magnezowi uspokaja umysł, zmniejsza ból głowy i wpływa na regeneracje centralnego układu nerwowego...
To co warto wiedzieć to fakt, że papryka bije rekordy minimalnych strat w czasie gotowania czy duszenia, więc czy na surowo, czy jako element posiłku gotowanego nadal zawiera większość swoich naturalnych właściwości (w przypadku minerałów ubytek wynosi ok 10%, natomiast co do witamin znacznie większy np. witamina C spada ze 140mg na 105mg.
Różne papryki o różnych kolorach i smakach mają zastosowania na cały wachlarz aspektów zdrowotnych. Poza aspektami wymienionymi powyżej, np. ostre papryki wpływają na pobudzenie apetytu i podniesienie libido - i już wiemy dlaczego Hiszpanie i Meksykanie są tacy macho, a o hiszpańskich dziewczynach żeglarzy śpiewają szanty... :)
A dla osób, które chcą schudnąć ważnym faktem jest to, że czerwona papryka przyspiesza spalanie tłuszczu...
To co polecam to poszukać w publikacjach czy w internecie na temat warzyw i owoców, które jemy lub powinniśmy jeść. Podniesienie świadomości o "cudownym" wpływie natury na nasze zdrowie, pozwoli nam o nie lepiej dbać.
Coś jeszcze o papryce: http://swiatwellness.blogspot.com/2013/11/czeste-spozywanie-zapewnia-nam-piekna.html
P.S.
O rzodkiewce kiedyś w przyszłości... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz