poniedziałek, 25 października 2021

Przepis na chipsy z ziemniaków

Domowe chipsy

    Jak zrobić chipsy na patelni lub w rondelku? Czyli, jak zrobić chipsy na oleju?
    Nigdy nie zastanawiałem się jak zrobić chipsy w domu, chipsy domowym sposobem. Może dlatego, że nie jestem fanem chipsów, a przynajmniej tych ze sklepu. 
    Jednak zorientowałem się, że chipsy są dobrem koniecznym do przeżycia. A było to na początku pandemii gdy jeden człowiek przede mną kupował cały wózek chipsów. Tak cały wózek chipsów, tylko chipsów... 
    Może dlatego, że zabrakło już ryżu... 😁
Postanowiliśmy w końcu zrobić chipsy, taka wersja bez konserwantów i innej chemii by Oliwka mogła zjeść bez skutków ubocznych...



Link do filmu z przepisem:
 





Składniki:
  • ziemniaki - ile chcecie zależy ile będzie pożeraczy chipsów
  • olej - tyle aby chipsy swobodnie pływały w rondelku
  • sól - z umiarem
Przygotowanie:
   Ziemniaki obieramy lub myjemy. Kroimy na 1- max 2 mm plasterki. Można, to zrobić nożem lub na szatkownicy do warzyw. Chipsy zalewamy wodą by wypłukać ile się da skrobi ziemniaczanej. Wodę zmieniamy ze 3 razy. - To wynik eksperymentu, który przeprowadziłem poza kamerą.
   Rozgrzewamy olej do 170 stopni C i wrzucamy partiami plasterki ziemniaków. Gdy się zarumienią, oznacza to, że plasterki ziemniaków stały się już chipsami i można je wyjmować. Osuszamy na ręczniku papierowym i zostawiamy aż wystygną.
   Na koniec przekładamy do miseczki, solimy i podajemy żarłokom - Każdy żarłacz maluchus pospolitus będzie zadowolony...


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz