Jak się zacząłem zastanawiać nad chipsami domowymi, to pojawiła się myśl by zrobić je na dwa sposoby. Po 1 tradycyjnie SMAŻONE w oleju i taka zdrowsza wersja, czyli CHIPSY z PIEKARNIKA!
ZAPRASZAMY NA CHIPSY
Link do filmu z przepisem
224 -Przepis na chipsy ziemniaczane z piekarnika -Chrupiące chipsy -Przekąska na imprezę!
Składniki:
Ziemniaki obieramy, myjemy i szatkujemy w plasterki na szatkownicy. Plasterki powinny być jak najcieńsze, czyli tak ok 1-2 mm.
Składniki:
- ziemniaki 3-4 - wyjdą 2 tace
- olej
- sól
Ziemniaki obieramy, myjemy i szatkujemy w plasterki na szatkownicy. Plasterki powinny być jak najcieńsze, czyli tak ok 1-2 mm.
Poszatkowane ziemniaki myjemy ze skrobi, 3 razy zmieniając wodę. Na koniec suszymy.
Papier do pieczenia smarujemy olejem i układamy plasterki jeden obok drugiego. Na koniec znowu delikatnie smarujemy olejem i posypujemy solą.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i wkładamy ziemniaki na ok. 10minut. Pamiętajcie by sprawdzać, czy chipsy się zarumieniły. W razie potrzeby można skrócić czas pieczenia by się nie spaliły lub wydłużyć by się zarumieniły. Wszystko zależy od tego jak piecze Wasz piekarnik.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz