Szybki BIGOS na kiełbasie
Ostatnio Agnieszka wprowadziła do naszego menu bigos z cukinii. To chyb
tak na zakończenie sezonu na cukinie. Smak Tradycyjnego bigosu chyba
wszyscy znają, a bigos gości na polskich stołach od XVII choć w wersji
elitarnej nie było tak kapusty.
Kapusta pojawiła się dopiero w XVIII
wieku, a jak widać historia zatacza koło i znowu odsuwamy się od kapusty
i zastępujemy ją zdrowszymi warzywami jak np. cukinia.
Link do filmu z przepisem:
Składniki:
- 800g cukinii
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 350g chudej kiełbasy
- puszka pomidorów lub 600g świeżych, które trzeba sparzyć, obrać i pokroić w kostkę
- ok. 250g marchewki
- 5 sztuk ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz
- 2 łyżki dowolnego tłuszczu
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy już będzie jasno złotego koloru dodajemy pokrojoną w kostkę lub w plastry kiełbasę i lekko podsmażamy. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ja pokroiłam na szatkownicy), a następnie dorzucamy na patelnię plus ziele angielskie i liść laurowy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Należy co jakiś czas przemieszać.
W tym czasie możemy sobie pokroić cukinię. Jeśli jest mała, to w półplastry, a jeśli duża to w dosyć sporą kostkę. Po 10 minutach dokładamy cukinię i dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, pokrojony czosnek i możemy już częściowo doprawić solą i pieprzem. Całość już tylko teraz dusimy przez 15 do 20 minut.
Gotowy bigos smakujemy i jeśli jest taka potrzeba, to doprawić jeszcze solą i pieprzem. Gdy lubimy bardziej ostry smak, to możemy dodać paprykę chili lub pieprz cayenne.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Robimy wygląda Smakowicie
OdpowiedzUsuńSuper 👍. Życzę smacznego 🙂
Usuń