poniedziałek, 7 listopada 2016

Przepis: Leczo z dyni

"Leczo mógłbym jeść non stop. Szczególnie kiedy jest tak dobrze przegotowane. Potrawa z samych warzyw jest bardzo przyjazna dla naszego układu trawiennego. Po ostatnim 3 dniowym wyjeździe, gdy wracałem do domu, miałem nadzieję, że zjem coś co wpłynie łagodząco na żołądek, jelita i zneutralizuje nadmiar zakwaszających organizm białek i węglowodanów. 
- Moja podświadomość podsuwała mi obrazy talerza z leczo w wykonaniu Agnieszki...

   Leczo można zjeść z dodatkiem ryżu, kaszy lub jako samodzielne danie. Trzeba pamiętać, że leczo z dyni jest posiłkiem węglowodanowym i nie mozna łączyć go z mięsem lub innymi białkami.
   Oregano z kolei jest przyprawą, która wprowadza fantastyczny smak i wspomaga oczyszczanie organizmu z pasożytów.

Składniki:
  • 0,7 kg dyni
  • 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 5-6 pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z niewielką ilością tłuszczu i dusimy z 10 minut. Następnie dokładamy pokrojone w kostkę papryki, pomidory (sparzone i obrane ze skórki), cukinię i dalej dusimy. Gdy warzywa są już prawie miękkie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę jeszcze dusimy aby warzywa przeszły przyprawami.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz