niedziela, 13 listopada 2016

Przepis: Zapiekanka - obiad lub kolacja białkowa


"Zapiekanki to jedno z moich ulubionych dań. Niestety zawsze oparte są na miksie białek i węglowodanów. A tu niespodzianka! Aga miło mnie zaskoczyła. Połączyła neutralne warzywa z białkami, zastąpiła ziemniak pietruszką i proszę... "

 Mariusz Woyda


Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • pół selera
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 szkl. śmietany
  • 2 jajka
  • 250 g boczku
  • 250 g sera żółtego
  • natka pietruszki
  • łyżka tłuszczu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler gotujemy na parze. Po ugotowaniu kroimy w plastry. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem, następnie warstwami układamy produkty np. marchew, pietruszka, seler, cebula, boczek, ser i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Układamy aż do wyczerpania się składników, na wierzchu musi być ser (warto posypać nawet podwójna warstwę, wtedy bedzie chrupiąca skórka). Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich śmietanę i przeciśnięty czosnek. Wszystko mieszamy i polewamy na naszą zapiekankę. Pieczemy w piekarniku przez 30 min. w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę aby ser się zarumienił. Po wyjęciu zapiekankę posypujemy natką pietruszki.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz