niedziela, 18 września 2016

Marynowana papryka

Bogate warzywo w Witaminę C, to własnie z papryki została pierwszy raz wyizolowana witamina C przez węgierskiego biochemika Albert Szent-Györgyi w 1933 r. Odkrył rolę witaminy C w procesach spalania biochemicznego, ustalił jej budowę chemiczną i otrzymał za to Nagrodę Nobla 1937. A nam powinna wystarczyć świadomość, że bez NATURALNEJ witaminy C nie przeżyli byśmy 1 roku... :) 
Róbmy zapasy na zimę... !
 


Składniki na zalewę:
  • 1 szkl. octu
  • 1 łyżka soli
  • 6 szkl. wody
  • 8 łyżek cukru
Wszystkie składniki gotujemy i zostawiamy do wystygnięcia.

Składniki do słoików:
  • papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnkach
  • gorczyca
  • oliwa
  • cebula
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki. Do każdego słoika wkładamy 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, pół łyżeczki gorczycy i dwa plastry cebuli. Następnie układamy kawałki papryki (dosyć ciasno), zalewamy zimną zalewą, a na wierzch wlewamy 1 łyżkę oliwy. Rant i górę słoika wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha i szczelnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy na wolnym ogniu 15 minut, od momentu kiedy zacznie się gotować woda. Po skończonej pasteryzacji słoiki wyjmujemy z garnka i stawiamy do góry dnem. Gdy całkowicie wystygną, słoiki wynosimy w chłodne miejsce.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz