niedziela, 4 września 2016

Leczo - przepis na 3 in 1

Przepis na leczo

    Na leczo czekam cała zimę. Od kilku lat mamy własny ogródek - warzywniak i oczywiście cukinie. Leczo to potrawa węgierska- lesco, więc charakteryzuje się tym, że będzie ostra, a nawet piekielnie ostra. Jednak leczo można dopasować dla dzieci i zrobić łagodne tak, by dzieci zjadły trochę więcej warzyw. 
   Samo leczo jest wegetariańską, a nawet wegańską potrawą. Leczo może być serwowane na 3 sposoby: 
1. Jako danie samo w sobie - neutralne. 
2. Razem z kaszą, ryżem jako danie węglowodanowe 
3. lub jako dodatek do mięsa, wtedy będzie to danie białkowe.
   Oczywiście w kontekście diety rozdzielnej nie mieszamy węglowodanów i białek, czyli 4 opcja odpada...
   W moim przypadku Agnieszka serwuje mi leczo jako forma obiadu podczas 2 dniowej wegańskiej i restrykcyjnej diety oczyszczającej, którą stosuje, co tydzień...
 
3 in 1 
Możemy serwować:
  • jako samodzielne danie (posiłek neutralny), 
  • z ryżem  (w wersji posiłku węglowodanowego) 
  • lub dodać np chudą kiełbasę (w wersji posiłku białkowego).
 

Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 1-2 papryki chili
  • 5 pomidorów
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1 cukinia 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeże zioła (bazylia, oregano)
  • sól 
  • pieprz


Przygotowanie: 
    Pomidory oparzamy i obieramy ze skórki. Marchewkę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię lub do garnka, dodajemy tłuszcz, przykrywamy pokrywką i zaczynamy dusić od czasu do czasu mieszając.  
   Dokładamy pokrojoną w kostkę cebule, także wszystkie papryki kroimy w kostkę i dorzucamy do marchewki i dalej dusimy. 
   Dodajemy pokrojone pomidory, a na samym końcu wkładamy pokrojoną cukinie. Gdy warzywa są już miękkie przyprawiamy świeżymi ziołami, solą i pieprzem i przeciśnięty przez praskę czosnek. 
   Warto pamiętać, że czosnek nie może być duszony dłużej niż 15 minut bo traci wszystkie wartości odżywcze i smakowe. Dlatego najlepiej dodać go na 10-15 minut przed wyłożeniem.

Smacznego :)


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:


www.youtube.com/c/DietaRozdzielna


ZaSubskrybuj��❗ i daj łapkę w górę�� ��❗




6 komentarzy:

  1. Witam, czy gotowane pomidory nie "stają się białkowe? Czy w związku z tym takie leczo mozna jeść z pieczywem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowane pomidory są neutralne. Leczo jeśli nie zawiera dodatków białkowych (kiełbasa, mięso itp.) to też jest neutralne, więc z pieczywem, kaszą, ryżem itp. możemy jeść.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Nie chciałabym polemizowac gdyż nie jestem ekspertem, ale jestem bardzo zaskoczona... We wszystkich dostepnych publikacjach pomidory gotowane i puszkowe traktowane są jako produkt białkowy. Czy to samo dotyczy pomidorów z puszki?

      Usuń
    3. We wszystkich publikacjach jest powielany ten sam błąd. Podczas gotowania nie zwiększy nam się białko, będzie go tyle samo, wyparuje natomiast woda i zostaną zniszczone niektóre witaminy, które rozpadają się w wysokiej temperaturze. Pomidory w każdej postaci pozostają neutralne.

      Usuń
  2. Witam, czy gotowane pomidory nie "stają się białkowe? Czy w związku z tym takie leczo mozna jeść z pieczywem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowe pomidory nie stają się białkowe. Maja proporcjonalnie więcej i białek i węglowodanów, bo odparowuje się woda... :) Są nadal neutralne, nawet przy dłuższym gotowaniu bardziej węglowodanowe. Ale na pewno ne białkowe :)

      Usuń