wtorek, 21 czerwca 2016

Zupa pomidorowa

 Przepis na zupę pomidorową z ryżem


    Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej znanych zup, która reklamy nie potrzebuje, że JEST!
    Dodatkowo wiem, że jest to najbardziej popularna zupa, która nie ma opcji by nie wyszła. Trzeba naprawdę się postarać by ją zchrzanić...
    Przy okazji nosi nazwę: "zupy pielgrzyma", bo 95% zup, które kobiety na wsiach gotują gdy idzie pielgrzymka, to właśnie zupa pomidorowa. A to jak słyszałem wywodzi się z doświadczenia, że inne zupy nie schodziły bo nie smakowały, a pomidorówka zawsze!
     Jedyna podstawowa rzecz jeśli ktoś jeszcze nie gotował zupy pomidorowej to: PRZEPIS!
 

Link do filmu z przepisem
 
 


Składniki:
  • skrzydło z indyka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula przypieczona na suchej patelni
  • ok. 1,5 litra wody
  • 300ml przecieru pomidorowego (używam z kartonu)
  • ok. 100ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
  • liść laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • łyżeczka pieprzu w ziarnkach
  • natka pietruszki do posypania po wierzchu

 

Przygotowanie: 
 
Skrzydło z indyka myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy obrane i umyte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach. Wszystko zalewamy wodą i stawiamy na kuchnię. Gdy się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy na bardzo wolnym ogniu (ma tylko delikatnie mrugać) do momentu, aż mięso będzie miękkie, czyli ok. 1,5 godziny. Wyjmujemy mięso i warzywa, a do wywaru dodajemy przecier pomidorowy (jeśli zupę lubimy mocno kwaśną, to możemy dodać więcej przecieru), doprawiamy solą i całość doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy przez 5 minut. Na koniec zupę zabielamy śmietaną. Po wyłożeniu na talerz posypujemy natką pietruszki. Ja podałam zupę z ryżem, ale można ją podawać z makaronem lub kluskami lanymi.



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz