piątek, 3 czerwca 2016

Kasza gryczana z pieczarkami


Dla wszystkich którzy dbają o zdrowie i myślą przez pryzmat zakwaszania i odkwaszania organizmu ciekawym odkryciem będzie kasza gryczana, która nie zakwasza organizmu. Jest dobra dla tych którzy nie mogą jeść glutenu, bo go nie ma, w odróżnieniu od innych kasz i zbóż. Ponadto zawiera ponad dwa razy więcej błonnika niż np ryż, więc będzie mile widziana przez wszystkich odchudzających się lub dbających o linie.

Składniki:
  • 3 woreczki kaszy gryczanej
  • 600 g pieczarek
  • 2 cebule duże
  • pęczek szczypiorku
  • majeranek
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki, a cebulkę w drobną kostkę. Wlewamy oliwę na patelnię i podsmażamy pieczarki, tak ok. 10 minut, następnie dodajemy cebulkę i wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż będzie miękkie. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Wykładamy kasze na talerze, a na nią kładziemy uduszone pieczarki z cebulką. Po wierzchu posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz