Robimy przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty. Domowa zupa z kiszonej
kapusty inaczej parzybroda.
Jak usłyszałem, że ta zupa, czyli kapuśniak ma nazwę parzybroda, to mi
oczy z orbit wyszły, szczęka opadła tak, że mogłem połknąć cały kapuśniak
na raz razem z garnkiem.
Có, co kraj to obyczaj, co region Polski, to
inna tradycja i nazwa zupy.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 400g kapusty kiszonej
- ok. 1,5l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 4 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- pół łyżeczki kozieradki mielonej
- pół łyżeczki kminku mielonego
- sól
- pieprz
Kapustę kiszoną wkładamy do garnka (możemy ją pokroić jeśli nie chcemy aby się nam ciągnęła w zupie), zalewamy małą ilością wody i od zagotowania gotujemy przez 30 minut.
Włoszczyznę i ziemniaki kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem (miałam bulion mięsny na kościach schabowych). Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kozieradkę i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodajemy ugotowaną kapustę kiszoną, kminek, doprawiamy solą, pieprzem i całość gotujemy jeszcze z 10 minut. Po ugotowaniu sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Zupę rozlewany na talerze i posypujemy zieleniną, u mnie był to koperek.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗