Puree z ziemniaków, to nie tylko pogniecione ziemniaki na miazgę,
Idealne puree wymaga dobrego przepisu.
Dziś zapraszamy na przepis na
puree ziemniaczane!
Jeśli nie wiesz jak zrobić puree ziemniaczane, lub jak kto woli jak
zrobić puree z ziemniaków, to dobrze trafiliście...
Link do filmu z przepisem:
Składniki:
- ok. 500-600g ugotowanych ziemniaków
- 30g masła
- 90ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
- sól
- pieprz
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jak się ugotują odcedzamy i tłuczemy tłuczkiem.
Śmietankę z masłem mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy - doprawiamy solą i pieprzem.
Do gorących ziemniaków wlewamy podgrzaną śmietanę z masłem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotowe puree możemy posypać koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
A z czym proponujecie komponować puree aby zachować rozdzielność? Ziemniak ze swej natury jest skrobiowy. W niektórych materiałach odradza się traktowanie go jako węglowodan neutralny.
OdpowiedzUsuńA z czym proponujecie komponować puree aby zachować rozdzielność? Ziemniak ze swej natury jest skrobiowy. W niektórych materiałach odradza się traktowanie go jako węglowodan neutralny.
OdpowiedzUsuń