czwartek, 16 grudnia 2021

Zupa grzybowa z suszonych grzybów - Przepis na wigilię


Przepis wigilijny 

Jak zrobić zupę grzybową?

 
     Dziś przepis na wigilię, a dokładniej przepis na zupę grzybową. Zupa grzybowa i barszcz czerwony to dwie zupki serwowane na wigilie. Jedni wybierają zupę grzybową lub barszcz czerwony, a u innych muszą być obydwie zupy na wigilii. 
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 30g suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora (ok. 10-12cm)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • ok. 1200ml bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • łyżka masła
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki np. 30%
  • sól
  • pieprz
  • szklanka ciepłej wody do namoczenia grzybów
Przygotowanie:
Grzyby zalać ciepłą wodą i zostawić na 2-3 godziny do namoczenia. Po tym czasie grzyby wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Wodę z moczenia grzybów zostawiamy do gotowania zupy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Masło roztapiamy w garnku i podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę czosnek i smażymy 2 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone grzyby, wlewamy bulion, wodę z moczenia grzybów, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę i doprowadzamy do zagotowania. Zupę gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i grzybów. Pod koniec gotowania zupę solimy. 
Gdy zupa jest gotowa zaprawiamy śmietaną, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby jeszcze solimy.
Jeśli wolimy zupę bardziej zawiesistą, to do śmietany dodajemy łyżeczkę mąki i dopiero wtedy wlewamy do zupy. Dokładnie mieszamy i gotowe.
Zupa wyśmienicie smakuje z dowolnym makaronem lub ziemniakami.
Do gotowej zupy na talerzu dodajemy pokrojone w plastry warzywa z gotowania i możemy posypać natką pietruszki.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz