Jak zrobić zupę grzybową?
Dziś przepis na wigilię, a dokładniej przepis na zupę grzybową.
Zupa grzybowa i barszcz czerwony to dwie zupki serwowane na wigilie.
Jedni wybierają zupę grzybową lub barszcz czerwony, a u innych muszą być
obydwie zupy na wigilii.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 30g suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora (ok. 10-12cm)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- ok. 1200ml bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 5-6 kulek ziela angielskiego
- łyżka masła
- kilka łyżek słodkiej śmietanki np. 30%
- sól
- pieprz
- szklanka ciepłej wody do namoczenia grzybów
Grzyby zalać ciepłą wodą i zostawić na 2-3 godziny do namoczenia. Po tym czasie grzyby wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Wodę z moczenia grzybów zostawiamy do gotowania zupy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Masło roztapiamy w garnku i podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę czosnek i smażymy 2 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone grzyby, wlewamy bulion, wodę z moczenia grzybów, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę i doprowadzamy do zagotowania. Zupę gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i grzybów. Pod koniec gotowania zupę solimy.
Gdy zupa jest gotowa zaprawiamy śmietaną, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby jeszcze solimy.
Jeśli wolimy zupę bardziej zawiesistą, to do śmietany dodajemy łyżeczkę mąki i dopiero wtedy wlewamy do zupy. Dokładnie mieszamy i gotowe.
Zupa wyśmienicie smakuje z dowolnym makaronem lub ziemniakami.
Do gotowej zupy na talerzu dodajemy pokrojone w plastry warzywa z gotowania i możemy posypać natką pietruszki.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz