Paszteciki na święta
Najbardziej popularne i tradycyjne to paszteciki kapuściano-grzybowe.
Jednak u nas w domu od dłuższego czasu dominują paszteciki z kapustą i
pieczarkami. Jest to dobre rozwiązanie gdy zabraknie grzybów. A jeśli
ktoś chce, lub nie lubi kapusty, to może zrobić paszteciki z pieczarkami!
Link do filmu z przepisem:
Składniki:
- 500g mąki (ja użyłam orkiszowej jasnej)
- 240g masła
- 1/2 szklanki letniej wody (szklanka o pojemności 250ml)
- 70g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka soli
- 100g śmietany gęstej
- czarnuszka lub inne ziarna do posypania
- farsz kapuściano-pieczarkowy przepis tutaj: 113 PRZEPIS NA FARSZ z kapusty i pieczarek Najlepszy do pierogów, krokietów, pasztecików, naleśników
Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w odrobinie wody plus cukier. Następnie przesiewany mąkę, dodajemy sól, śmietanę i masło (w temperaturze pokojowej), resztę wody i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie sprężyste i lśniące (będzie odchodziło od ręki).
Przygotowujemy miskę z zimną wodą i wkładamy do niej wyrobione ciasto. Wody ma być tyle aby ciasto było zanurzone 2-3cm pod wodą. Czekamy aż ciasto wypłynie (zwykle trwa, to ok. 15 minut), wszystko jest uzależnione od jakości drożdży.
Gdy ciasto wypłynie (wynurzy się z wody), wyjmujemy (chwilę czekamy oby obciekło) i jeszcze raz zagniatamy podsypując trochę mąką. Następnie ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5cm i przecinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Na każdy pasek kładziemy farsz kapuściano-pieczarkowy i zwijamy (w miejscu łączenia ciasto powinno zachodzić na siebie i to miejsce powinno znaleźć się na spodniej stronie pasztecika). Tak uformowany pasek z farszem tniemy na ok. 5-7cm kawałki.
Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i układamy paszteciki (zachowując odstępy aby się nie pozlepiały). Smarujemy wodą lub śmietanką i posypujemy czarnuszką. Paszteciki nie czekamy aż wyrosną, tylko wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w 190 stopniach (góra-dół), aż będą lekko rumiane.
Paszteciki po upieczeniu świetnie smakują w towarzystwie czerwonego barszczyku.
Przepis jest tutaj: 136 - Przepis na BARSZCZYK czerwony z czerwonych BURAKÓW - Jak wykorzystać buraki z zakwasu?
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :) t
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz