To potrawa dla której kupiłem woka... 😀 Tak by nie tylko przypominał ryż potrawę chińską, lecz również przyrządzało się, tak by atmosfera już w kuchni była chińską... 🙏 😊
Składniki:
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę kroimy w kostkę, seler i por kroimy w plastry, papryczkę chili przekrawamy na pół, następnie wrzucamy na patelnię z niewielką ilością tłuszczu i lekko podsmażamy, dodajemy pozostałe warzywa i razem dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Na końcu doprawiamy curry, solą i pieprzem. Gotowe warzywa mieszamy z ryżem i trzymamy jeszcze z 2 minuty na ogniu aby ryż przeszedł warzywami.
Poprzedni przepis: Przepis na obiad: Ryż z warzywami
Składniki:
- 200g ryżu
 - 2 marchewki
 - 1 pietruszka
 - 2 łodygi selera naciowego
 - 1 szkl. groszku mrożonego
 - 2 garście fasolki szparagowej
 - kawałek pora ok. 10 cm
 - papryka chili
 - curry
 - sól
 - pieprz
 - tłuszcz do smażenia
 
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę kroimy w kostkę, seler i por kroimy w plastry, papryczkę chili przekrawamy na pół, następnie wrzucamy na patelnię z niewielką ilością tłuszczu i lekko podsmażamy, dodajemy pozostałe warzywa i razem dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Na końcu doprawiamy curry, solą i pieprzem. Gotowe warzywa mieszamy z ryżem i trzymamy jeszcze z 2 minuty na ogniu aby ryż przeszedł warzywami.
Smacznego :)
Poprzedni przepis: Przepis na obiad: Ryż z warzywami

























