-Aga jaka jest różnica pomiędzy barszczem czerwonym, a ukraińskim?
Agnieszka:
- Barszcz ukraiński to potrawa z dodatkiem różnych warzyw, a barszcz czerwony to zupa, której podstawą jest zakwas żytni (w wielu domach używa się też kapusty kiszonej lub ukwaszonych buraków ćwikłowych).
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- 2 małe buraki czerwone
- 4 ziemniaki
- ok. 1,5-2l wody,rosołu lub bulionu warzywnego
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki śmietany
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę lub słupki - jak kto woli (pora kroimy w plasterki). Do garnka wkładamy marchewkę, pietruszkę, pora, selara, buraki, listek laurowy, ziele angielskie, zalewamy wodą (rosołem) i gotujemy jakieś 15-20 minut. Następnie dokładamy ziemniaki i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Gdy warzywa są już miękkie wlewamy sok z cytryny (uważać aby nie przesadzić bo zupa będzie zbyt kwaśna), doprawiamy solą, pieprzem i zabielamy śmietaną (aby śmietana się nie zwarzyła musi mieć temperaturę pokojową i należy ją zahartować w kilku łyżkach gorącej zupy).
Jeśli nie wszyscy domownicy lubią śmietanę to każdy może sobie indywidualnie zabielić na talerzu. Gotową zupę posypujemy natką pietruszki.
Smacznego 😀
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz