poniedziałek, 6 listopada 2017

Kapusta kiszona w słoikach

Przepis domowy Kapusta kiszona na zimę


     Kapusta kiszona to nie tylko dodatek smakowy i polska potrawa zawierająca witaminę C. To dodatkowo bomba zawierająca mnóstwo probiotyków tak bardzo potrzebnych w naszym układzie pokarmowym celem dobrego i właściwego trawienia pokarmów.

     To również zaraz obok mleka zsiadłego doskonała terapia odbudowująca naszą florę bakteryjną po zażywaniu antybiotyków.

Kapusta kiszona, to również produkt profilaktyki zdrowotnej. Poza stałym dostarczaniem witamin z grupy B, PP i witaminy C, oraz wcześniej wspomnianych probiotyków, ma również właściwości dezynfekujące nasz układ trawienny oczyszczając go z szeregu patogenów, oraz bakterii i wirusów, które mogą wywołać różne infekcje, czy inne schorzenia...





Składniki:
  • kapusta biała dowolna ilość
  • marchewka (ja na 10kg kapusty dodałam ok. 1 kg marchwi)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny w ziarnkach
  • sól 
Przygotowanie:
   Kapustę drobno szatkujemy (jeśli zamierzamy robić dużą ilość, to można kupić już gotową poszatkowaną), marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
   Słoiki myjemy i wyparzamy (najlepsze są duże o pojemności 1l, mogą być i większe), do każdego słoika wrzucamy 5 ziarenek ziela angielskiego, 7 ziarenek pieprzu, 1 lub 2 listki laurowe. 
   Kapustę mieszamy z marchewką, dodajemy sól (w zależności z jakiej ilości robimy, średnio przyjmuje się, że na 1kg kapusty używamy 15g do 20g soli, ja mieszając sprawdzam smak próbując). Czekamy aż kapusta zmięknie (puści sok) i układamy ciasno w słoiki, mocno upychając (dociskając ręką) prawie po samo wieczko (wierzch kapusty musi pokrywać sok) zostawiając ok. 2 cm od góry wolne. 
   Następnie brzegi słoika wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha i zakręcamy słoiki suchymi przykrywkami. Słoiki zostawiamy w ciemnym i w miarę chłodnym miejscu aby się kisiły. Kapusta po kilku dniach będzie kipieć (zacznie się proces fermentacji-kiszenia), więc należy sobie pod słoiki podłożyć coś co nam zabezpieczy półkę, szafkę przed zniszczeniem.
   Teraz pozostaje nam tylko cierpliwie czekać na ukiszenie kapusty.

P.S. Kapusta kiszona ma dwa razy więcej witaminy C niż ogórki kiszone.



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz