sobota, 9 grudnia 2017

Deser: Muffinki czekoladowo-cynamonowe

     Ok! Jakby ktoś nie wiedział co to znaczy działać na FLOW to zaraz wyjaśnię. 😀
     Zrobić muffinki, upiec, przygotować ekspozycję, zawołać mnie bym zrobił zdjęcia, dać wskazówki jak obrobić... Następnie zrobić wpis zanim ja zdążę obrobić zdjęcia na telefonie i jeszcze mnie poganiać gdy robię ten wstęp, bo coś Aga chce dopisać!
     To się nazywa pasja... Albo inaczej działać z sercem... 💖

Składniki:
  • 2 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. erytrytolu (ksylitolu, cukru lub miodu - 2-3 łyżki)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 0,5 szkl. oleju
  • łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • 1 szkl. mleka roślinnego lub śmietanki 12%
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy sypkie składniki i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy mokre składniki. Następnie dodajemy suche składniki do mokrych i łyżką wszystko mieszamy do połączenia składników. Robimy to szybko , bo zbyt długie mieszanie sprawi, że muffinki nie będą puszyste. Foremki do mufinek wykładamy papilotkami i napełaniamy ciastem do 2/3 wysokości. Do każdej babeczki możemy włożyć orzeszek lub kawałek jabłka, czekolady gorzkiej. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 25 minut w 170 stopniach (najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli wilgotny to jeszcze chwilę potrzymać). 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz