Jak zobaczyłem pierwszy raz to ciasto to myślałem, że Aga upiekła dwa chleby. Dopiero gdy dotknąłem, wziąłem do ręki poczułem lekkość. Po przekrojeniu jeszcze bardziej ukazywało swoją naturę jako ciasta.
I tak naprawdę nie wiem kiedy zniknęło, dzieci chyba wciągnęły nosem... :)
Link do filmu z przepisem:
044 Ciasto z dynią i skórką pomarańczy - Deser
Składniki:
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w 5 łyżkach letniej wody z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy mąkę, skórkę pomaranczową, dynię i zaczynamy ręką wyrabiać składniki, dodając małymi porcjami letnią śmietankę (ilość śmietanki jest uzależniona od gęstości dyni). Gdy wszystko się już nam połączy dodajemy miękkie masło i wyrabiamy do momentu, aż bedzie nam odchodziło od ręki. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przekładamy do wysmarowanej foremki (30/10cm). Czekamy aż się podniesie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) 40 - 45 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika, jeśli skórka jest mocno rumiana to znaczy, że jest upieczony.
I tak naprawdę nie wiem kiedy zniknęło, dzieci chyba wciągnęły nosem... :)
Link do filmu z przepisem:
044 Ciasto z dynią i skórką pomarańczy - Deser
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 20g drożdży
- 2 łyżki cukru lub wiecej jeśli lubimy bardziej słodkie ciasto
- 5 dużych łyżek zmiksowanej surowej dyni (1 niepełna szklanka)
- około 0,5 szkl. słodkiej śmietanki 12% lub mleka roślinnego
- 1 łyżka masła (ok. 50g)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w 5 łyżkach letniej wody z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy mąkę, skórkę pomaranczową, dynię i zaczynamy ręką wyrabiać składniki, dodając małymi porcjami letnią śmietankę (ilość śmietanki jest uzależniona od gęstości dyni). Gdy wszystko się już nam połączy dodajemy miękkie masło i wyrabiamy do momentu, aż bedzie nam odchodziło od ręki. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przekładamy do wysmarowanej foremki (30/10cm). Czekamy aż się podniesie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) 40 - 45 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika, jeśli skórka jest mocno rumiana to znaczy, że jest upieczony.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz