czwartek, 23 listopada 2017

Zapiekanka gryczana

     Nawet bym nie pomyślał, że zapiekanka może być z kaszy gryczanej. I oczywiście nie pomyślałem!
     Przewijając się przez kuchnie widziałem kaszę w garnku, a przez moją głowę przeleciało kilka projektów z dotychczasowej kulinarnej twórczości Agnieszki. Zadałem sobie pytanie: "Ciekawe co z tego będzie tym razem?" i wróciłem do swoich zadań...

I co? I było zaskoczenie!

A Wy - zaskoczeni?


Składniki:
  • 200g kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • 2 pomidory
  • 1 papryczka chili
  • 1 szkl. sosu pomidorowego (250ml)
  • 250g sera wegańskiego
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę plus papryczkę chili. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Wszystko razem smażymy 10 minut, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy do ugotowanej kaszy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2/3 sera dodajemy do kaszy i dobrze mieszamy, a 1/3 zostawiamy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i przekładamy kaszę, na wierzchu polewamy sosem pomidorowym. Nożem lub widelcem nakłuwamy kilka razy naszą zapiekankę aby sos wpłynął do środka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. Po 25 min. posypujemy zapiekankę resztą sera, zwiększamy temperaturę do 220 i pieczemy jeszcze 10 minut, aby ser się rozpuścił i zarumienił.

Smacznego :) 

Zapraszamy na YouTube:

www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

Pamiętaj :) Kliknij: Subskrybuj :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz