sobota, 11 listopada 2017

Surówka z selera i żurawiny

     Można zrobić surówkę z samego selera, świetnie pasuje do posiłku, dania białkowego, pieczeni, grilla czy zwykłego kotleta. ☺
     Można też dodać węglowodan np. żurawinę i sama w sobie jest daniem, przekąską, podwieczorkiem o każdej porze dnia... ☺
     Przy okazji zestaw jest według filozofii wegetariańskiej, a nawet może być przygotowany jako posiłek wegański... 😀

Składniki: 
  • 1 średni seler
  • duża garść kandyzowanej żurawiny
  • sok z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • majonez
Przygotowanie:
Seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zaraz po starciu polewamy sokiem z cytryny aby nie ściemniał, mieszamy. Dodajemy żurawinę, cukier, majonez (tyle aby się składniki połączyły) i wszystko dokładnie mieszamy. Surówkę wkładamy na ok. pół godziny do lodówki, aby się schłodziła i smaki "przegryzły".

Smacznego :)

P.S. Żurawina ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn – dlatego jest idealnym składnikiem każdej diety. To także dobry owoc na odchudzanie, ponieważ ma dużo błonnika i minerałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz