środa, 22 listopada 2017

Surówka z selera - #5

    Najbardziej klasyczna surówka z selera, bez dodatków węglowodanowych jak np. rodzynki. Świetnie komponuje się w obiedzie z potrawami białkowymi, czyli najczęściej z mięsem.
     Również można ją zastosować do kotletów np. z kaszy... Wtedy fantastycznie podkreśla smak węglowodanowych kotletów bo kontrastuje z ich łagodnym charakterem smakowym... :)

Składniki:
  • 1 średni seler
  • majonez
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
Seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny (aby nie ściemniał), dodajemy sól, pieprz, majonez (tyle aby składniki się połączyły) i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wkładamy na jakieś 15 minut do lodówki aby składniki się "przegryzły" i gotowe.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz