Zupa kurkowa
👉Jak zrobić tradycyjną zupę kurkową❓
Link do filmu z przepisem
Tradycyjna zupa kurkowa – pachnąca la⛄sem i dzieciństwem 🍄
Składniki:
- 350g kurek
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1200ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 80ml słodkiej śmietanki lub 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki masła
- zielenina do posypania zupy (natka pietruszki lub koperek)
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Przepis na tradycyjną zupę kurkową - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania tradycyjnej zupy kurkowej:
Przygotowanie i smażenie grzybów:
Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na maśle (może być masło klarowane) [00:52, 01:42].
Pokrój ziemniaki w kostkę [01:57].
Gdy cebula jest zeszklona, dodaj umyte i wyczyszczone kurki (większe można pokroić na mniejsze kawałki) [02:25, 02:33].
Podsmażaj przez 10 minut (nie sol, aby kurki nie puściły za dużo wody) [02:44].
Zetrzyj marchewkę i pietruszkę na dużych oczkach tarki [03:00].
Pokrój czosnek w plasterki i dorzuć do kurek [03:39, 03:57].
Podsmażaj jeszcze minutę [03:57].
Wyłącz ogień i przełóż zawartość patelni do garnka z warzywami (ziemniakami, startą marchewką i pietruszką) [04:15, 04:26].
Gotowanie zupy:
Wykończenie i podanie:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz