środa, 15 października 2025

Przepis na zupę kurkową

Zupa kurkowa  

    Zupa, która pachnie lasem i dzieciństwem! 🌲
    🥣 Agnieszka gotuje dziś klasyczną zupę kurkową — prostą, domową i pełną smaku.
    Jeśli kochacie grzyby i tradycyjną kuchnię, to ten przepis na pewno Wam się spodoba. 
    Kurki, cebulka, śmietanka i nutka wspomnień — czego chcieć więcej? ❤️


    👉Jak zrobić tradycyjną zupę kurkową❓

    Zobaczcie, jak krok po kroku przygotować pachnącą lasem zupę z kurek – dokładnie taką, jaką gotowały nasze mamy.
   Zapraszamy na przepis na tradycyjną zupę kurkową 🍄
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Tradycyjna zupa kurkowa – pachnąca la⛄sem i dzieciństwem 🍄
 


Składniki:
  1. 350g kurek
  2. 3 średnie ziemniaki 
  3. 1 marchewka 
  4. 1 pietruszka 
  5. 1 mała cebula 
  6. 2 ząbki czosnku 
  7. ok. 1200ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
  8. 80ml słodkiej śmietanki lub 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 
  9. 2 łyżki masła 
  10. zielenina do posypania zupy (natka pietruszki lub koperek)
  11. 2 liście laurowe 
  12. 3 kulki ziela angielskiego 
  13. sól 
  14. pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na tradycyjną zupę kurkową - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania tradycyjnej zupy kurkowej:

  1. Przygotowanie i smażenie grzybów:

    • Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na maśle (może być masło klarowane) [00:52, 01:42].

    • Pokrój ziemniaki w kostkę [01:57].

    • Gdy cebula jest zeszklona, dodaj umyte i wyczyszczone kurki (większe można pokroić na mniejsze kawałki) [02:25, 02:33].

    • Podsmażaj przez 10 minut (nie sol, aby kurki nie puściły za dużo wody) [02:44].

    • Zetrzyj marchewkę i pietruszkę na dużych oczkach tarki [03:00].

    • Pokrój czosnek w plasterki i dorzuć do kurek [03:39, 03:57].

    • Podsmażaj jeszcze minutę [03:57].

    • Wyłącz ogień i przełóż zawartość patelni do garnka z warzywami (ziemniakami, startą marchewką i pietruszką) [04:15, 04:26].

  2. Gotowanie zupy:

    • Postaw garnek na kuchence [04:37].

    • Wlej bulion (drobiowy lub warzywny) [04:43, 04:55].

    • Dodaj sól [04:55, 05:01].

    • Dodaj liść laurowy i około trzy kulki ziela angielskiego [05:01, 05:12].

    • Przykryj i doprowadź do zagotowania [05:12, 05:17].

    • Od momentu zagotowania gotuj przez 20 minut (lub dłużej, w zależności od twardości ziemniaków) [05:17, 05:24].

  3. Wykończenie i podanie:

    • Drobno posiekaj koperek lub natkę pietruszki (lub oba) [05:35].

    • Po ugotowaniu wyłącz ogień [05:58].

    • Dopraw pieprzem [06:10, 06:19].

    • W razie potrzeby dosól [06:19].

    • Dodaj słodką śmietankę (lub zahartowaną kwaśną śmietanę) [06:24, 06:46].

    • Posyp zieleniną [06:46, 07:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz