sobota, 15 kwietnia 2023

Przepis na grillowaną cukinię marynowaną w oliwie


Marynowana cukinia w oliwie

 
    Uwielbiam próbować nowości! A Wy też... ?  
    Agnieszka zgrillowała cukinie i ją zamarynowała i już nie mogę się doczekać, kiedy z niej coś zrobi, a jak zrobi te antipasti, to nagram i pokażę co wymyśliła. 

👉Jak zrobić grillowaną cukinię marynowaną w oleju❓ 

Robota prosta jak pręt stalowy prosto z fabryki: poszatkować, przyprawić, zgrillować i ułożyć w słoiku, a reszta robi się sama. 
     Zapraszamy na przepis na cukinie marynowaną.
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 2 cukinie
  • 4-5 ząbków czosnku
  • zioła prowansalskie
  • oliwa lub olej
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Cukinię wybieramy małe aby nie było pestek. Myjemy i kroimy na cienkie plastry. Następnie każdy plaster delikatnie solimy, pieprzymy i grillujemy z dwóch stron. Jeśli nie mamy grilla, to cukinię możemy również podpiec na suchej patelni.
    Czosnek kroimy w cienkie plasterki lub w drobną kostkę.
    Na dno czystego i wyparzonego słoika dajemy trochę czosnku, układamy plastry cukinii, posypujemy ziołami, znowu czosnek, plastry cukinii, sypiemy ziołami i tak do skończenia składników. Na końcu zalewamy oliwą, wlewamy jej tyle aby cukinia była całkowicie przykryta (nie wystawała z nad oliwy). Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki. 
    Po 24 godzinach cukinia nadaje się już do jedzenia.
    Taką marynowaną cukinię możemy wykorzystać do kanapek, serów, makaronu, ryżu, innych warzyw i mięs.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz