sobota, 1 kwietnia 2023

Przepis na chleb bez czekania na wyrastanie


Chleb bez wyrabiania

    Chleb ma na prawdę niesamowity smak i dla mnie jest to podstawowy atut. 

👉Jak zrobić chleb bez czekania na wyrastanie❓ 

    Kiedy Agnieszka zaczęła eksperymentować z tym chlebem, nie było tak, że od razu wyszedł super. Super był eksperyment, a chleb też był super ale za którymś razem. 
   Dzięki temu dostajecie sprawdzony przepis po korektach ilości i proporcji składników... Nie każdy ma dryg do eksperymentowania i ulepszania i poprawiania tak jak Agnieszka. Dzięki jej uporowi przepis jest dopracowany i sprawdzony... 
 
Zapraszamy na przepis na chleb bez czekania na wyrastanie.
 

Link do filmu z przepisem
 
 



Składniki:
  • 450g mąki orkiszowej typ 630 (można zamienić na pszenną chlebową typ 650)
  • 400ml ciepłej wody o temperaturze ok.37 stopni 
  • 25g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20ml octu
  • opcjonalnie ziarna do posypania po chlebie 
Przygotowanie:
    Drożdże wkładamy do miski, wsypujemy cukier, wlewamy troszkę wody i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie wlewamy resztę wody, wsypujemy mąkę, sól i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Na końcu wlewamy ocet i dokładnie mieszamy.
    Foremkę o wymiarach (12/28cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub otrębami. Możemy również wyłożyć papierem do pieczenia. 
    Ciasto przekładamy do foremki. Po wierzchu możemy posypać dowolnymi ziarnami.
Foremkę z ciastem wkładamy do zimnego piekarnika. Włączamy na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy godzinę. Chleb ma być rumiany. Jeśli postukamy od spodu i słychać głuchy dźwięk, to znaczy że jest upieczony. 
   Po upieczeniu chleb wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz