środa, 12 października 2022

Przepis na bułeczki drożdżowe ze śliwkami

DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI


   Wiadomo, że najsłynniejsze bułeczki drożdżowe to JAGODZIANKI. 
   Jednak nie musimy się ograniczać i można urozmaicić menu. Taką małą odmianą i odskocznią od jagodzianek mogą być bułeczki drożdżowe ze śliwkami. 

👉Jak zrobić bułeczki drożdżowe ze śliwkami❓

   Czyżby zrobienie takich bułeczek było podobne do zrobienia jagodzianek? Jeśli potraficie zrobić jagodzianki to zapraszam na film i sami zobaczycie. 
   Jeśli nie potraficie robić jagodzianek lub nie lubicie, to zapraszany do obejrzenia przepisu aby zrobić inny pyszny deser... :) 
   Zapraszamy na przepis na bułeczki ze śliwkami.
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 3 szkl. mąki (szklanka pojemność 250ml)
  • 20g drożdży
  • 3 łyżki cukru (można dodać więcej)
  • 50g masła
  • 300ml słodkiej śmietanki (wystarczy 12%)
  • łyżeczka cynamonu 
  • śliwki 
Przygotowanie:
   Drożdże plus cukier rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej wody. Dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewamy letnią śmietankę cały czas wyrabiając ciasto (może się okazać, że nie zużyjemy całej śmietanki lub będziemy musieli dodać jeszcze kilka łyżek, bo wszystko zależy od wilgotności mąki).   Na koniec dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość dobrze wyrabiamy ,aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przystępujemy do robienia bułeczek.  
   Śliwki myjemy i wyjmujemy pestki. Jeśli są duże to kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy cynamonem. Gdyby śliwki były kwaskowe, to można je dodatkowo posypać odrobiną cukru.
   Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, robimy kulę i dzielimy na 10 lub 12 kawałków (w zależności czy chcemy bułeczki duże czy małe). Każdy kawałek ciasta rozklepujemy palcami, na środek kładziemy porcję śliwek i zlepiamy tworząc okrągłą bułeczkę. Tak przygotowaną bułeczkę kładziemy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia (zlepieniem do dołu) pamiętając o odstępach, ponieważ bułeczki będą rosły i mogą się pozlepiać. Gdy już wszystkie bułeczki są gotowe smarujemy je po wierzchu wodą i posypujemy kruszonką. Czekamy aż bułeczki podrosną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach, przez 35-40 minut aż będą rumiane. Długość pieczenia zależy od piekarnika.

Kruszonka:
     Dwie łyżki mąki, 2 łyżki cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. 2 łyżek). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).
 

 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz