czwartek, 6 stycznia 2022

Przepis na domowy chleb tostowy


Chleb tostowy zasadniczo jest dopiero półfabrykatem, do zrobienia śniadania lub kolacji. Jednak jak Agnieszka go upiekła, zanim został zrobiony pierwszy tost wszyscy się już rzucili by spróbować jak smakuje sam, jak smakuje z masełkiem i jak smakuje z ketchupem? Domowy chleb tostowy przebija na maksa ten ze sklepu. Przepis na chleb tostowy jest prosty i łatwy w zrobieniu, a tosty z tego chleba tostowego następnego dnia wyszły wyśmienite. 
 


Link do filmu z przepisem:
 
 



Składniki:
  • 450g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 1 szkl. letniej wody (250ml)
  • 20g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 10g oleju
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w wodzie plus cukier. Następnie dodajemy mąkę, sól i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Na końcu dodajemy olej i mieszamy tyle ile się da, a później przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. 
Z ciasta robimy wałeczek długości foremki (25/11cm). Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Uformowany wałeczek przekładamy do foremki, dokładnie dociskamy aby wyrównać powierzchnię i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto ma delikatnie wystawać z foremki. 
Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni (góra-dół) i wkładamy wyrośnięte ciasto. Chleb pieczemy ok. 30 minut. Po upieczeniu chleb zostawiamy w foremce na ok. 10-15 minut, a następnie wyjmujemy i zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz