niedziela, 16 stycznia 2022

Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie żytnim


Jak zrobić chleb orkiszowy na zakwasie żytnim?

 
Każdy chleb dobry, ale niektóre chleby jeszcze lepsze... od chleba pszennego zasadniczo lepszy jest każdy chleb. 
U nas najczęściej pojawia się chleb żytni na zakwasie. Dzięki temu zakwasowi można także zrobić chleb orkiszowy na zakwasie żytnim...



Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki na zaczyn:
  • 50g zakwasu żytniego
  • 100g mąki orkiszowej typ 630
  • 100ml letniej wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Najlepiej zaczyn zrobić wieczorem i rano możemy przygotować już ciasto na chleb.

Składniki na ciasto:

- 450g mąki orkiszowej typ 630
- 250ml letniej wody
- łyżeczka soli

Przygotowanie:
Do zaczynu, który przygotowaliśmy wieczorem dnia poprzedniego dodajemy mąkę, sól i wodę. Całość mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników. Foremkę o wymiarach (12/25cm) smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej ciasto. Za pomocą łyżki wyrównujemy po całej powierzchni (jeśli łyżkę zwilżymy wodą ciasto nie będzie się tak kleiło). Tak przygotowany chleb posypujemy z wierzchu mąką (nie będzie tak wysychał), przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ma delikatnie wystawać z foremki) - trwa to 3 do 5 godzin, im cieplej tym szybciej ciasto urośnie. 
Wyrośnięty chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni (góra-dół) lub 200 (termoobieg) przez ok. 45 minut aż będzie rumiany. Po upieczeniu chleba uchylamy piekarnik i zostawiamy tak na 5 minut. Następnie wyjmujemy chleb z blaszki i zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie, chleb nadaje się do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz