Brukselka na masełku, to świetny dodatek do obiadu. A brukselka na
masełku z dodatkiem czosnku, to świetne urozmaicenie i podkreślenie
nowego smaku. Czosnek dodaje charakteru potrawie.
Brukselka na masełku
może być daniem samym w sobie dla wegetarian lub wegan gdy zastąpią
masło innym tłuszczem roślinnym, oraz oczywiście dla mnie, czyli fana
brukselki.
Link do filmu z przepisem:
128 -Przepis na najlepszą, najsmaczniejszą brukselkę na maśle z czosnkiem -Jak pozbyć się goryczki?
Składniki:
Brukselkę obieramy z żółtych liści i dobrze myjemy. Gotujemy na parze lub w wodzie lekko osolonej. Jeśli gotujemy w wodzie, to nie przykrywamy pokrywką (w ten sposób pozbędziemy się gorzkiego posmaku brukselki). Mrożenie też sprawia, że brukselka nie będzie gorzka.
Składniki:
- 350g brukselki
- ok. 30g masła
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Brukselkę obieramy z żółtych liści i dobrze myjemy. Gotujemy na parze lub w wodzie lekko osolonej. Jeśli gotujemy w wodzie, to nie przykrywamy pokrywką (w ten sposób pozbędziemy się gorzkiego posmaku brukselki). Mrożenie też sprawia, że brukselka nie będzie gorzka.
Ja gotuję na parze, ponieważ wtedy zostaje jak najwięcej witamin i minerałów (brukselce wystarczy 5 minut i jest gotowa). Masło rozpuszczamy w rondelku, gdy się roztopi przeciskamy czosnek i podsmażamy przez minutę (nie dopuszczać do zbrązowienia).
Następnie dodajemy brukselkę, przykrywamy pokrywką i podsmażamy (co jakiś czas potrząsnąć rondelkiem, nie mieszamy).
Po ok. 2 minutach doprawić solą, pieprzem i trzymać jeszcze z 3-4 minuty i gotowe (zależy od wielkości brukselki).
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz