sobota, 20 lutego 2021

Brukselka na masełku z czosnkiem

Brukselka na masełku z czosnkiem

Brukselka na masełku, to świetny dodatek do obiadu. A brukselka na masełku z dodatkiem czosnku, to świetne urozmaicenie i podkreślenie nowego smaku. Czosnek dodaje charakteru potrawie. 
Brukselka na masełku może być daniem samym w sobie dla wegetarian lub wegan gdy zastąpią masło innym tłuszczem roślinnym, oraz oczywiście dla mnie, czyli fana brukselki. 
 

Link do filmu z przepisem: 
128 -Przepis na najlepszą, najsmaczniejszą brukselkę na maśle z czosnkiem -Jak pozbyć się goryczki?



Składniki:
  • 350g brukselki
  • ok. 30g masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Brukselkę obieramy z żółtych liści i dobrze myjemy. Gotujemy na parze lub w wodzie lekko osolonej. Jeśli gotujemy w wodzie, to nie przykrywamy pokrywką (w ten sposób pozbędziemy się gorzkiego posmaku brukselki). Mrożenie też sprawia, że brukselka nie będzie gorzka. 
    Ja gotuję na parze, ponieważ wtedy zostaje jak najwięcej witamin i minerałów (brukselce wystarczy 5 minut i jest gotowa). Masło rozpuszczamy w rondelku, gdy się roztopi przeciskamy czosnek i podsmażamy przez minutę (nie dopuszczać do zbrązowienia). 
    Następnie dodajemy brukselkę, przykrywamy pokrywką i podsmażamy (co jakiś czas potrząsnąć rondelkiem, nie mieszamy). 
    Po ok. 2 minutach doprawić solą, pieprzem  i trzymać jeszcze z 3-4 minuty i gotowe (zależy od wielkości brukselki).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz