środa, 29 lipca 2020

Jagodzianki

     Jagodzianki to kolejny smak z dzieciństwa, który przechodzi z pokolenia na pokolenie.
     Domowe jagodzianki są najlepsze gdy nie słodzimy jagód, bo cukier spłaszcza lub zabija większość smaków... Oczywiście najpierw proponuje przejść terapię odwykową od słodzenia, bo cukier to narkotyk! Terapia jest prosta przestajemy słodzić i cieszymy się doznaniami rożnych innych smaków niż tylko, to co słodkie.
     Sam wiem bo piłem kiedyś kawę z cukrem i nie wyobrażałem sobie, że mogę pić bez... Dziś nie wyobrażam bym pił kawę z jakimiś dodatkami. Sama w sobie smakuje wyśmienicie. A każdy kto uważa się za człowieka może tego dokonać, bo ma takie zdolności adaptacyjne...
     Życzę powodzenia w rzucaniu cukru... :)



Link do filmu z przepisem:
068 - Przepis na domowe JAGODZIANKI -Smak lata czyli bułeczki drożdżowe z JAGODAMI! -Co na zatrucia?


Składniki:
  • 3 szkl. mąki (ja użyłam orkiszowej typ 700)
  • 20g drożdży
  • ok. 0,5 szkl. cukru
  • ok. 320ml słodkiej śmietanki 12%
  • ok. 40-50g masła
  • jagody
Przygotowanie:
      Drożdże plus cukier rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej wody. Dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewamy letnią śmietankę cały czas wyrabiając ciasto  (może się okazać, że nie zużyjemy całej śmietanki lub będziemy musieli dodać jeszcze kilka łyżek, bo wszystko zależy od wilgotności mąki). Gdy wszystko się już nam połączy dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość dobrze wyrabiamy ,aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przystępujemy do robienia bułeczek. Nabieramy łyżką porcję ciasta, rozpłaszczamy w dłoniach, na środku kładziemy łyżeczkę jagód i dobrze zlepiamy (kształt jest dowolny - podłużne lub okrągłe). Tak przygotowaną  bułeczkę kładziemy na wysmarowaną brytfankę (zlepieniem  do dołu) pamiętając o odstępach, ponieważ bułeczki będą rosły i mogą się pozlepiać. Gdy już wszystkie bułeczki są gotowe smarujemy je po wierzchu wodą i posypujemy kruszonką. Czekamy aż bułeczki trochę podrosną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach, przez 35-40 minut aż będą rumiane. Długość pieczenia zależy od piekarnika.

Kruszonka:

     Dwie łyżki mąki, 2 łyżki cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. 2 łyżek). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz