Na czym polega fenomen zdrowszej wersji słodyczy?
Najpierw zastanówmy się co zrobić by ciasto było zdrowsze!
Po 1. Eliminujemy disacharydy czyli klasyczny cukier. Słodzimy bananami... 😆
Po 2. Zastępujemy mąkę pszenną mąką jaglaną...😄
EFEKT zawsze jest identyczny: standardowa porcja -ZAPYCHA! I to jest dobra wiadomość, i to podwójnie dobra... 😃 Dlaczego? Bo wystarczy zjeść POŁOWĘ i dodatkowo to co zjesz jest ZDROWSZE! Czyli co? Nie przytyjesz... schudniesz... ? 🤗
Składniki:
Banany obieramy, kroimy na małe kawałki i blendujemy, dokładamy miód lub daktyle i jeszcze chwilę blendujemy. Następnie dodajemy miękkie masło i mikserem na wolnych obrotach dokładnie miksujemy. Mąke mieszamy z sodą i solą i dodajemy do masy bananowej. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dużej formy keksowej, wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach C. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest wilgotny to pieczemy jeszcze kolejne 10 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od użytych bananów). Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie do wystygnięcia. Gdy wystygnie wyjmujemy z foremki.
Najpierw zastanówmy się co zrobić by ciasto było zdrowsze!
Po 1. Eliminujemy disacharydy czyli klasyczny cukier. Słodzimy bananami... 😆
Po 2. Zastępujemy mąkę pszenną mąką jaglaną...😄
EFEKT zawsze jest identyczny: standardowa porcja -ZAPYCHA! I to jest dobra wiadomość, i to podwójnie dobra... 😃 Dlaczego? Bo wystarczy zjeść POŁOWĘ i dodatkowo to co zjesz jest ZDROWSZE! Czyli co? Nie przytyjesz... schudniesz... ? 🤗
Składniki:
- 6-7 szt. bananów dobrze dojrzałych (jak duże to 6, a jak małe to 7)
- łyżka miodu lub 7-10 szt. daktyli
- 160g masła
- 320g mąki jaglanej
- 2 płaskie łyżeczki sody
- szczypta soli
Banany obieramy, kroimy na małe kawałki i blendujemy, dokładamy miód lub daktyle i jeszcze chwilę blendujemy. Następnie dodajemy miękkie masło i mikserem na wolnych obrotach dokładnie miksujemy. Mąke mieszamy z sodą i solą i dodajemy do masy bananowej. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dużej formy keksowej, wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach C. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest wilgotny to pieczemy jeszcze kolejne 10 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od użytych bananów). Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie do wystygnięcia. Gdy wystygnie wyjmujemy z foremki.
Czy może być zwykła mąka?
OdpowiedzUsuńTak , może być zwykła pszenna. Tu jest ze zwykłą: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2017/03/ciasto-bananowe.html
Usuń