środa, 29 marca 2017

Paszteciki z nadzieniem szpinakowo-pieczarkowym

Kiedyś powiedziałbym: "Dobre, ale mało... !" i chciałbym więcej! Odkąd stosuję dietę  rozdzielną zauważyłem, że organizm sam zmierza w kierunku UMIARU. Nie zadziało się to tak od razu. Dziś, kiedy mam ochotę na więcej, mój wewnętrzny głos - głos wewnętrznego mędrca automatycznie podpowiada: "Jak zjesz więcej, będziesz przejedzony, za kwadrans będziesz czuł się źle!" i z dnia na dzień coraz lepiej idzie mi słuchanie tego wewnętrznego głosu, głosu rozsądku i wewnetrznej mądrości mojego organizmu... 😄

Składniki na ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 1 szkl. mąki ryżowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub smalcu
  • 1/2 kostki masła
  • 20g drożdży
  • 3 łyżki wody 
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąki mieszamy ze sobą (możemy też dodać jeden rodzaj mąki), dodajemy szczyptę soli, masło, olej kokosowy (masło i olej muszą mieć temperaturę pokojową), rozpuszczone drożdże, śmietanę (najpierw 1 łyżkę, a jeśli się okaże, że ciasto jest zbyt twarde to dodajemy jeszcze kolejną) i zaczynamy wyrabiać. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Zostawiamy je w ciepłym miejscu aby trochę podrosło. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy na długi prostokąt
. Na każdym prostokącie przy jednym brzegu kładziemy farsz, zwijamy w rulon, a boki lekko ściskamy aby farsz nam nie wyszedł. Ostrym nożem tniemy nasz rulon pod skosem na małe roladki. Układamy luźno w nasmarowanej brytfance tak aby nam się nie posklejały podczas pieczenia. Każdą roladkę smarujemy po wierzchu wodą, czekamy aż podrosną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach (w zależności od piekarnika może to być i 25 minut, jeśli paszteciki są rumiane to znaczy, że są upieczone).

Składniki na farsz:
  • paczka szpinaku
  • 350g pieczarek 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • pół lyżeczki bazyli
  • pół łyżeczki oregano
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
Pieczarki czyścimy i obieramy, a następnie drobno kroimy i na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy z 5 minut na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy 10 minut. Szpinak myjemy i kroimy, a następnie dokładamy do pieczarek. Wszystko razem dusimy aż będzie miękkie i odparuje nadmiar wody. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do naszego farszu, doprawiamy przyprawami: bazylia, oregano, sól i pieprz. Trzymamy jeszcze z 5 minut na kuchni i zestawiamy, zaprawiamy śmietaną i gotowe. Farsz gdy przestygnie jest gotowy do pasztecików.

Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz