poniedziałek, 27 marca 2017

Przepis: Obiad Tuaregów

     Z pewnej konferencji dziennikarza i podróżnika pamiętam opis obiadu jednego z plemion pustyni, jak Tuaregowie, Beduini lub inni. Mówił: "Dużo warzyw, a na środku odrobina mięsa. Bez ziemniaków, ryżu lub innych węglowodanów."  
     Od razu zapaliła mi się czerwona lampka. Po konferencji podszedłem i rozmawialiśmy chwilę o diecie rozdzielnej. Powiedział mi: "Na świecie wiele ludzi, całe kultury stosują dietę rozdzielną i są zdrowi!"

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1 szkl. fasolki szparagowej
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 500g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Mięso mielone podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu (10 minut), następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy kolejne 10 minut. Przekładamy do rondla, dodajemy włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler potarte na tarce o grubych oczkach, a por pokrojony w plasterki), paprykę porojoną w kostkę, liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy wodą, tyle aby wszystko było przykryte i dusimy. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy fasolkę szparagową i pomidory (jeśli są całe to kroimy na mniejsze kawałki). Gdy warzywa są już miękkie doprawiamy sosem sojowym, papryką, pieprzem i solą, wszystko dokładnie mieszamy i zestawiamy z kuchni.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz