piątek, 17 marca 2017

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Kolejny przepis dla wszystkich, dla wegan, dla wegetarian oraz dla tych, którzy jedzą wszystko i chcą urozmaicić swoje menu... 😄

Składniki:
  • 600g kaszy jęczmiennej ugotowanej (grubej)
  • 250g dyni (po odciśnięciu)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 cebula duża
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 szkl. płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki ryżowej (może być inna)
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy na 15 minut aby puściła sok, a później ją dobrze odciskamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Ugotowaną kaszę, odciśniętą dynię, podsmażoną cebulę + płatki owsiane, mąkę i przyprawy wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu, na rumiany kolor z dwóch stron.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz